Política 25/04/2018

Sancions als establiments si els clients beuen fora del seu recinte

El projecte de llei de seguretat pública també regula per primera vegada els drets de reunió i manifestació

Ana
4 min
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaEls establiments de restauració o d’oci hauran de vetllar perquè el soroll que puguin fer els seus clients no destorbi la tranquil·litat pública o el descans dels veïns i perquè no es consumeixin begudes alcohòliques fora seu recinte. Així ho determina el projecte de llei de seguretat pública que el consell de ministres ha aprovat aquest dimecres i que serveix per regular certs aspectes relacionats amb la seguretat pública que encara no estaven regulats o que ho eren amb normes prèvies a la Constitució. De fet, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha destacat que era una llei molt demanada per la ciutadania i que respon a la necessitat d’actualitzar “unes normes obsoletes”.

Pel que fa als establiments de restauració i oci nocturn, s’estipula que els horaris d’obertura i tancament i en què es podran servir begudes alcohòliques s’estipularan a través d’un reglament però que en tot cas l’incompliment pot suposar multes de 500 euros en el primer cas i de 300 euros per cada persona que estigui consumint. Tampoc no podran servir begudes alcohòliques a menors de 18 anys ni a persones que presentin signes evidents d’embriaguesa, exposant-se en aquests casos, també, a 300 euros de sanció per cada persona que estigui consumint i aquesta sanció serà aplicable al client. Pel que fa al soroll, i tal com s’ha esmentat, hauran de vetllar perquè no hi hagi molèsties per als veïns i les infraccions seran sancionades amb 200 euros per cada persona que faci soroll entre les 22 i les 0 hores o entre les 6 i les 8 hores; i amb 300 euros entre les 0 i les 6 hores. En aquests casos, a més, també serà multat el client. Quant al consum d’alcohol fora del recinte, la sanció serà de 300 euros per cada persona i en aquest cas també haurà de pagar l’establiment i el client. A més a més, els establiments hauran de vetllar perquè els treballadors i clients no consumeixin drogues a l’interior i la multa serà de 500 euros per cada persona que ho faci i en quest cas també se sancionarà el client o treballador. No complir les mesures de seguretat, com la capacitat màxima, serà multat amb 500 euros. A més a més, els menors de 16 anys no podran entrar en discoteques, pubs i sales de festes excepte que hi hagi una autorització expressa del director de la policia i en aquests casos tampoc no es podrà servir alcohol.

Manifestació

El text també serveix per regular drets que fins ara no ho estaven, com el de reunió o manifestació. Pel que fa a les manifestacions, s’hauran de notificar amb una antelació d’entre els 8 i els 45 dies hàbils excepte si hi ha causes extraordinàries o greus, que permetran que aquest avís es pugui fer amb dos dies. Si s’impedeix la lliure circulació o hi ha un risc per a la integritat de béns i persones el ministre dictarà una resolució en què pot suggerir itineraris, dates o horaris alternatius o mesures de seguretat addicionals, però si els organitzadors no s’hi avenen es pot declarar que la manifestació no es pot celebrar. De fet, s’estipula que una manifestació es pot suspendre o dissoldre si hi ha alteracions de l’ordre públic, si no ha estat comunicada o si impedeix la lliure circulació de les persones i dels béns. En aquest sentit, i sobre un hipotètic tall del pas fronterer, per exemple, Espot ha manifestat que s’haurà d’analitzar cas per cas però que sempre hi hauria d’haver una alternativa per garantir la lliure circulació. També s’estableix que els promotors i els organitzadors són els responsables de l’ordre i han d’assegurar el normal desenvolupament i la seguretat de les persones i els béns i haurien d’haver de respondre per danys de manera subsidiària.

Videovigilància

Aquest text també regula la videovigilància. Es determina els casos en els quals les administracions públiques poden posar sistemes de videovigilància a la via pública i als espais públics, com per exemple la protecció o la prevenció de certs riscos i també es fixa que els privats i entitats podran posar sistemes de control amb la finalitat de protegir les instal·lacions. Caldrà, però, l’autorització prèvia del ministre d’Interior i s’hauran de complir els principis de proporcionalitat, idoneïtat i intervenció mínima. També es fixa que els ciutadans han d’estar assabentats de l’existència d’aquests sistemes i les imatges s’hauran de destruir al cap d'un mes. Instal·lar un sistema de vigilància sense autorització serà una infracció molt greu sancionada d’entre els 1.001 i els 6.000 euros.

També estarà prohibit el consum de begudes alcohòliques a les vies, espais i transports públics excepte que es tracti de terrasses d’establiments o esdeveniments autoritzats, com festes majors i incomplir-ho serà sancionat amb 300 euros. També es prohibeix la possessió o consum de drogues als espais públics. A més, es prohibeix la prostitució i es contemplen sancions tant per a la persona que l’exerceix com per al client d’entre els 501 i els 1.000 euros.

Es regula també que s’ha de respectar el dret a la tranquil·litat pública i el dret al descans entre les 22 i les 8 hores els dies feiners i fins a les 9 hores els festius i caps de setmana i, per tant, sorolls com poden ser els de televisions o animals domèstics poden ser sancionats amb multes d’entre 200 i 300 euros.

També es legisla sobre l’entrada i el registre en domicilis per part de la policia, la identificació de persones (determinant que no podran ser massius) i els aspectes dels establiments vulnerables, com joieries, armeries o entitats bancàries.

A l'últim, pel que fa al règim sancionador, Espot ha destacat que serà molt àgil i que pagar la sanció de manera immediata podrà suposar un descompte del 40%.

stats