Política 31/03/2019

Sant Julià de Lòria amb Pinotxo, Eugenio i "gràcies senyor síndic" però sense Naturlandia

El vial, l'acord d'associació, la sanitat centren el darrer debat parroquial

Bru Noya
5 min
Els tres candidats de Sant Julià de Lòria abans del debat. / RTVA

Sant Julià de LòriaEl sud existeix per Serrat i també per Carles Àlvarez Marfany, candidat de Demòcrates per Sant Julià de Lòria, Josep Majoral (tercera via+ UL + Independents) i a Gerard Alís (d'Acord). L'últim dels debats del millor a set, com la final de l'NBA, ha analitzat una parròquia amb 4.029 electors.

Un ministre en funcions i dos exconsellers cara a cara i un reguitzell de perles i frases lapidàries. Majoral comentant que els seus fills no podien dormir i que al preguntar quin conte volien van dir el del Pinotxo i que ell va dubtar entre la narració o el programa de Demòcrates perquè els dos són mentiders, o en recordar l'acudit de l'Eugenio del gos llop i l'os formiguer i Álvarez que quan no confessava que estava perdut, li deia a la moderadora: "gràcies senyor síndic".

Prou arguments per justificar el fet d'estar davant el televisor a dos quarts de tres d'un diumenge en comptes d'estar fent el vermut amb xipirons a la terrassa del Bare. Primer debat sense dones al plató però no entre bambolines perquè allà hi ha Carine Montaner (terceravia), Vicky Grau (Demòcrates) i una Carmen Sànchez Balletbó (d'Acord) que és la versió humana del conillet de Duracell perquè mentre la resta, inclòs aquest cronista, tenim símptomes d'esgotament, ella continua picant, sense defallir, el tambor electoral. I també dues germanes (Sofia i Virginia Cortesao) suplents de dues candidatures i rivals com Victòria i Magdalena de Suècia o Joan Fontaine i Oliva de Havilland. Misteris lauredians com els tretze sobres amb les professions de fe de tretze electors empadronats en un pis 5è2a i que van desaparèixer, com per art de màgia, l'endemà que s'expliqués el cas en aquest mitjà digital.

Benvinguts a Sant Julià de Lòria, la parròquia més meridional, la del sud. No és estrany escoltar en algunes parts del país, en referència a aquest fet geogràfic, que la frontera d'Andorra podria estar a la rotonda del cacauet més o menys on la coneguda empresa d'entreteniment Marsol Productions vol instal·lar un arc de leds. I és clar, estar al sud sempre pot generar controvèrsia, per temperament i per la passió, potser per l'efecte dels només 900 metres sobre el nivell del mar. Per això aquest diumenge hem navegat pel debat a còpia de flist-flast (en castellà "zasca") que segons el DIEC és el soroll de dos cops que es venten l'un darrere l'altre. I se n'han repartit a dojo.

Majoral ho ha fet des del principi amb una arrancada digna de Marc Márquez en una cursa de motos GP. Ha repartit llenya al pacte de PS i Liberals (d'Acord) que ha qualificat de "binomi estrany" i a "la foscor de Demòcrates i a "la seva tàctica de la puntada de peu i cap endavant". Una entrada en matèria que no té res a envejar a la d'un elefant en una botiga de ceràmica i que ens ha portat a l'acord d'associació, a la inversió estrangera i la fiscalitat per acabar, de nou, amb l'anunci d'Alvarez de creació d'una secretaria d'Estat per explicar les negociacions amb Europa després que no recollís el guant deixat anar per Majoral sobre si era capaç d'explicar els pros i els contres de l'esmentat acord.

Estava clar que allà es miraven les coses amb una perspectiva de futur, perquè un Àlvarez que ja començava a estar tip de rebre, com si fos una catifa que estan espolsant, afirmava que "deixi de mirar el passat" i Alís coincidia amb ell: "No hem de mirar el passat. És massa fàcil" mentre posava com a carta de presentació que "som una alternativa a les maneres de fer que hi ha hagut fins ara". No ho deu ser massa fàcil això de no mirar el passat perquè Àlvarez s'hi ha estat referint en diverses ocasions com en fer esment a l'atur que "l'any 2012 era del 6% i ara és de l'1%".

El candidat de terceravia també ha tirat enrere i d'hemeroteca per recordar diverses notícies vinculades amb la sanitat, el ministeri que ocupa en funcions Àlvarez, fet que l'ha enutjat perquè després del metge referent, de la història clínica compartida o dels 218.000 gastats pel SAAS en cafès com si els haguessin portat Juan Valdez i la mula Juanita des de Colòmbia ha deixat anar una perla: "S'ha d'anar amb compte amb el que es diu de la sanitat perquè estem fent mal i no ens ha d'estranyar, per exemple, que la gent es deixi de vacunar". No ha faltat un esment als impostos amb Àlvarez manifestant que amb el PS "hi haurà una doble imposició".

En mig d'aquella barrejadissa, Alís, que ha anunciat el triomf de d'Acord a Sant Julià i que un conseller anirà amb el PS i l'altre amb els liberals, anava colant propostes sobre la reactivació de l'economia, un salari mínim digne, la creació d'una taula de comerç i turisme, el fet de garantir als ciutadans una vida digna, els canvis en la llei electoral o el fet que no s'aprovés a l'anterior legislatura la Llei d'emprenedoria. Un fet, aquest darrer que va ha provocat la reacció d'Àlvarez qui indicant que "la minoria no serveix per res ha afegit que "ens criticaven per haver passat moltes lleis al final de la legislatura i ara ens diuen que també havíem de passar aquestes", perquè Majoral s'ha referit també a la d'actius digitals.

Ha estat després que Àlvarez digués, per segona vegada que "vaig una mica perdut", quan els seus companys li han ensenyat el camí que no és el que ell li agrada sinó el del vial o desviació de Sant Julià de Lòria. Majoral li diu que s'ha d'explicar als veïns, Àlvarez respon que ho faran aquest dilluns i els candidats de terceravia i de d'Acord entren en la descripció que la parròquia laurediana està abandonada, que no s'han dut a terme inversions i fins i tot ha aparegut per allà al mig, Gerard Bàrcia, ministre d'Ordenament Territorial entre el 2009 i el 2011 del qual Majoral ha dit que "havia aturat el vial". I li ha faltat temps a Majoral per recordar el projecte frustrat de The Cloud i subratllar que "espero que no segueixi el mateix camí que el vial".

En aquest punt, Àlvarez ha assegurat que "si no m'han enganyat el vial així com altres projectes es faran" amb la rèplica de Majoral: "Què vol dir si no l'han enganyat?". A tot això, i coincidint amb l’inici del debat, el ministre d’Ordenament Terrotorial en funcions, Jordi Torres havia penjat a Twitter un fotomuntatge del vial un cop finalitzat.

Estem en l'àmbit territorial però no hi ha hagut cap esment a Naturlandia. A part de ser una esdrúixola sense accent, ha passat per ser un parc d'aventures o un ecoparc fins a convertir-se després del debat en un ORNI (Objecte Recreatiu No Identificat). Cap esment a ell i a la seva cota 900. I això que estem en campanya electoral i que, des que va començar, l'única cota que compta és la 900. Però no la de Naturlandia sinó la del número que vots que es necessitaran per guanyar la territorial de Sant Julià de Lòria.

stats