Política 07/05/2017

Satisfacció andorrana perquè França ha optat per un "president europeista i reformista"

El cap de Govern, convençut que el nou copríncep acompanyarà Andorra en el repte d'assolir un acord d'associació amb la UE

Ana
2 min
El nou president de França i copríncep d'Andorra, Emmanuel Macron / EFE

Andorra la VellaEl candidat sòcio-liberal a les eleccions presidencials franceses, Emmanuel Macron, ha guanyat la segona volta dels comicis celebrats aquest diumenge, convertint-se així en el nou president de la República Francesa i copríncep d'Andorra, en substitució del socialista François Hollande. El cap de Govern, Toni Martí, ha felicitat el nou copríncep i ha mostrat la seva satisfacció pel fet que els francesos hagin optat per un president europeista i que defensa, com ell, "que no és qüestió de dretes o esquerres, sinó d'obertura o tancament, i ha triat l'obertura". Martí considera que és una bona notícia que hagi guanyat una persona "europeista i reformista", i s'ha mostrat convençut que acompanyarà Andorra en el repte d'assolir un acord d'associació amb la Unió Europea i valorarà, com el seu predecessor, els esforços que ha fet el Principat per transformar-se i reformar-se.

El cap de Govern, Toni Martí, ha recordat que en els darrers dies ja han anat dient, tot i que no de forma contundent, que la millor opció per a Andorra era la victòria d'Emmanuel Macron. "Estem satisfets perquè França ha optat per un president europeista, que defensa, com nosaltres, que no és qüestió de dretes i esquerres sinó d'obertura o tancament", ha assegurat. Per tant, considera que un president que pensa "que moltes de les oportunitats són a fora, és una bona notícia".

Martí ha desitjat molta sort al nou president, tenint en compte que l'entorn polític actual a França "no és fàcil" ja que "un 35% dels vots per a Le Pen no són pas pocs". El cap de Govern s'ha mostrat convençut que Macron ajudarà Andorra a assolir el repte de l'acord d'associació amb la UE, que Hollande li farà el traspàs del dossier andorrà de manera detallada, i que Macron valorarà, igual que el seu predecessor, les reformes i les transformacions que ha fet Andorra en els darrers anys.

El cap de Govern considera que aquest resultat, juntament amb els resultats de les eleccions a Àustria i Holanda, permet "donar continuïtat al projecte comú que és Europa". Un cop Macron assumeixi el càrrec, el cap de Govern i el síndic general tenen previst, com és habitual, de demanar una trobada per conèixer el nou copríncep.

A Andorra, han votat un total de 1.144 residents francesos dels més de 2.300 amb dret a vot. Un 60% (691) ho han fet a favor d'Emmanuel Macron, i el 31% (356) per Marine Le Pen, mentre que també s'han comptabilitzat 84 vots en blanc i 13 de nuls. En percentatge, la victòria de Macron al Pas de la Casa ha estat més ajustada que no pas a Andorra la Vella, ja que ha obtingut només el 51,5% dels sufragis.

Emmanuel Macron, de 39 anys, és filòsof de formació, exbanquer, i va ser ministre d'Economia amb Hollande des del 2014 fins a l'agost del 2016, quan va dimitir per crear el moviment polític 'En Marche!'. Al novembre va anunciar la seva candidatura, prometent una transformació de la política francesa i fent una crida a progressistes tant de dreta com d'esquerra. Macron ja va guanyar la primera volta de les eleccions fa quinze dies amb un 23% dels sufragis per davant de Marine Le Pen, deixant fora dels comicis els partits tradicionals.

Aquest diumenge, Macron ha guanyat amb el 66,1% dels vots, imposant-se a la ultradretana Marine Le Pen, que ha aconseguit el 39,1%.

stats