Política 17/04/2019

El comú satisfarà el GAdA endarrerit en un sol cop en la nòmina del mes d'abril

La mesura afecta 73 treballadors en actiu i per fer-hi front cal un crèdit extraordinari d’un milió d'euros

M. F.
4 min
Els cònsols major i menor d'Andorra la Vella, Conxita Marsol i Miquel Canturri, durant la sessió de consell de comú celebrada aquest dimecres. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl comú d’Andorra la Vella abonarà els complements endarrerits de la gestió de l’acompliment (GAdA) a 98 treballadors en la nòmina d’aquest mes d’abril. D’aquesta manera, els empleats que van veure rebaixada en un 10% aquesta avaluació percebran en un sol cop i en el sou que cobraran el 25 d’abril tots els endarreriments. Per aquest motiu, el comú ha aprovat aquest dimecres un crèdit extraordinari d’1.008.269 euros per fer front a aquest pagament.

Tal com ha comentat la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, aquesta quantitat es satisfarà amb la tresoreria del comú i, per tant, no cal recórrer, de moment, a cap pòlissa d’endeutament, ja que la corporació “va molt bé de tresoreria”. Marsol ha concretat que aquest pagament afecta a 98 persones, 73 de les quals estan encara en actiu al comú i les altres són persones que ja no hi treballen, bé perquè han canviat de feina, perquè s’han jubilat o perquè han mort. En tots els casos rebran els diners que els corresponen, i pel que fa a les persones difuntes, es farà el pagament als seus hereus.

Des del Sindicat de treballadors del comú d’Andorra la Vella (Sitca) s’havia comentat que hi havia algunes persones que no estaven conformes amb el que havien de percebre. Marsol ha respost, però, que n’hi va haver només quatre que van demanar fer una consulta i que se’ls va explicar com s’havien fet els càlculs, i que no li consta que hi hagi cap queixa després d’aquestes explicacions. En canvi, el conseller de Cd’I + Liberals, Jordi Minguillon, ha destacat que se’ls ha adreçat alguna persona que no està d’acord i que des de l’oposició els han comentat que "facin el que creguin oportú".

La cònsol major de la capital ha recordat que la majoria "es va comprometre" a fer aquest pagament del GAdA però que quan van arribar al comú es van trobar que la sentència ja estava executada i que llavors el que calia eren "garanties" de si s’havia complert de la manera correcta o no, ja que el que no podia fer la majoria era complir una sentència que ja ho estava; i tot i que ells creien que no s’havia pagat de la manera correcta, volien que els tribunals “ho confirmessin”.

Des de l’oposició s’han mostrat satisfets que finalment s’hagi tancat “el culebrot” del GAdA. També aplaudeixen que es pagui d’una sola vegada i no en dues tal com s’havia arribat a posar sobre la taula. Minguillon ha destacat que esperen “que s’hagi acabat” aquest assumpte i ha recordat que les sentències deien que “la fórmula aplicada no era ajustada a dret però no es deia quina era la que s’havia d’aplicar” i ha emfasitzat que si aquesta s’ha pactat amb els treballadors esperen que sigui “la bona”. Pel que fa al PS+I, Lídia Samarra, ha remarcat que després de “tres anys i mig” des que hi ha la corporació encapçalada per Marsol es doni per resolt aquest pagament i ha celebrat que es faci “sencer”.

Marsol ha conclòs que un cop tancat aquest assumpte caldrà cercar un nou complement però que en cap cas pot ser “consolidable” com ho era el GAdA ja que era “inassumible” i ha recordat que, tot i que s’ha treballat amb els empleats comunals, ara caldrà esperar també el que estableix la Llei de la funció pública, per veure quin model s'aplica.

Revisió dels preus de la cessió econòmica

En la sessió de consell de comú celebrada aquest dimecres s’ha aprovat també per unanimitat, com en el cas del GAdA, l’actualització dels preus de la cessió obligatòria en sòl urbà consolidat. Tal com ha recordat Marsol, la llei del sòl obliga que es faci aquesta revisió de manera anual i el comú l’havia fet el 2017. Des de llavors, on més s’ha incrementat aquest preu és a la zona de Príncep Benlloch, un 30%, tal com ha detallat el conseller d’Urbanisme i Aparcaments, Josep Antoni Cortés. En zones com Santa Coloma i la Margineda ha disminuït lleugerament i a la de Meritxell experimenta un increment del 2%.

Acord amb FEDA per la xarxa de calor

A l’últim, s’ha acordat, amb els vots en contra de l'oposició, una addenda al conveni signat el mes de juny passat entre el comú i FEDA per a la construcció de la xarxa de calor, per fer constar que FEDA pot tenir un soci privat, tecnològic i minoritari per poder desenvolupar aquest projecte. En aquest sentit, cal recordar que FEDA ha signat recentment un acord amb Dalkia per a la seva entrada a la filial de FEDA Capçalera, que gestiona les xarxes de calor al Principat. Minguillon ha tornat a criticar que el comú no tregui cap benefici d’aquest acord, ni que sigui un descompte en els preus per embrancar-se en aquesta xarxa i que ara, a més a més, hi hagi capital d’un altre soci implicat en aquest projecte. Marsol ha respost que s’ha volgut primar “l’interès general” abans que el del comú i impulsar les energies netes. Minguillon, al seu torn, ha assegurat que si la corporació hagués pressionat més FEDA hauria cedit ja que aquest projecte l’hagués tirat endavant de totes maneres.

stats