Política 14/11/2019

SDP considera "ridícul" el paper del Govern en la polèmica de l'avortament

Els progressistes creuen que l'executiu "no pot ser selectiu a l'hora de portar denúncies a la Fiscalia"

M. P.
2 min
El president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, i la candidata a la llista d'En Comú Podem, Meritxell Pujol, durant la roda de premsa. / M. P.

Andorra la VellaEl president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, s'ha afegit aquest dijous a les reaccions envers l'anunci del Govern de portar a la Fiscalia les declaracions d'Stop Violències a les Nacions Unides. Bartumeu creu que l'associació ha exercit el seu dret legítim a expressar-se lliurement i, per tant, "mereix tot el respecte". Tot i això, el líder progressista ha confessat que ha llegit "algunes exposicions de l'associació que em van esgarrifar". També ha indicat que la magistrada Canòlic Mingorance va dir a Ginebra "coses que no hauria d'haver dit" i, en aquest sentit, "el Govern no pot ser selectiu a l'hora de portar denúncies a la Fiscalia". Per tant, des d'SDP "estem preocupats pel ridícul que estan fent les institucions andorranes amb la interrupció voluntària de l'embaràs".

Des d'SDP s'ha deixat clara una vegada més la posició contrària al Govern de coalició, tot i que comparteixen candidatura en parròquies com Andorra la Vella. Això no treu que, segons la formació, "el Govern d'Espot s'ha equivocat", ja que en cap moment s'ha demanat a Mingorance una rectificació pública de les seves afirmacions. D'altra banda i com a bon coneixedor per la seva professió, ha posat en relleu que la Fiscalia està "al límit del col·lapse" i ha apel·lat perquè els polítics no afegeixin encara més sol·licituds.

Durant la seva intervenció, ha tornat a explicar que els coprínceps tenen un paper d'àrbitre i si un d'ells "vol exercir un dret a vet, els andorrans no ho poden permetre". Així, i responent a preguntes dels periodistes, Bartumeu ha recordat que mentre va ocupar el càrrec de cap de Govern ja va intentar despenalitzar l'avortament en els tres supòsits, però no va ser possible perquè del 2009 al 2011, temps en què va governar, no va tenir els suports suficients per impulsar les seves propostes i "patíem un bloqueig ferotge per part de Ladislau Baró".

Candidatura a Andorra la Vella

En la roda de premsa també ha estat present la candidata a la capital per a les comunals, Meritxell Pujol. La militant progressista ha anunciat que li agradaria fer-se càrrec de la conselleria de Social, ja que les propostes que està presentant en les diferents reunions mantingudes amb les altres formacions són de caràcter social. En aquest sentit, SDP està plantejant acords des de la "flexibilitat" i no s'ha rebut cap negativa rotunda en cap dels plantejaments exposats, almenys fins a hores d'ara. "Hi ha un ambient enriquidor perquè tothom aporta idees", ha indicat Pujol, qui també ha posat en relleu que el que defensa SDP és mirar principalment per la joventut, la gent gran i les persones que pateixen qualsevol discapacitat.

stats