Política 15/10/2019

SDP continua treballant per impulsar una formació de marca blanca a Sant Julià

A hores d'ara, els progressistes només han mantingut una reunió amb representants de Demòcrates

M. P.
3 min
Els representants de Progressistes-SDP, Josep Lluís Donsión i Jaume Bartumeu. / M. P.

Andorra la VellaProgressistes-SDP ja va anunciar fa temps que la voluntat de la formació era concórrer a les eleccions comunals sota una marca blanca, dissolent així la possibilitat de fer-ho en solitari a qualsevol parròquia. Josep Lluís Donsión ha indicat aquest dimarts que ja s'han començat a avançar les converses a Sant Julià de Lòria, tot i que de moment tan sols han fet una reunió amb Demòcrates, però "han anat molt bé i estem en sintonia". El que també ha deixat clar és que "donarem suport a una plataforma que tracti els temes socials" de la parròquia, com per exemple, "la reorganització del centre del poble o la dotació de recursos humans i materials al comú", ja que després de quatre anys en què s'ha treballat en la reducció del deute s'han deixat de banda aquests aspectes.

La intenció, per tant, és crear una plataforma àmplia en la qual hi tindrien cabuda representants del PS, Desperta Laurèdia, L'A i independents. Els que no ha inclòs al pacte són els representants d'Unió Laurediana i Laurèdia en Comú, amb els quals "no ens hem reunit ni hem parlat". Així, la voluntat dels progressistes és tancar els pactes el més aviat possible per tal de començar a treballar en un programa electoral "com Déu mana". Ara, SDP està pendent de mantenir una reunió física amb tots els representants de les altres formacions amb les quals concorrerien junts als comicis, i serà allà "on es courà tota la candidatura".

Per la seva banda, el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, ha informat que aquest dijous està prevista una reunió de la comissió política nacional de la formació, on s'abordaran temes com l'estat de les negociacions a la parròquia laurediana, Andorra la Vella i Ordino i, a més, també es posarà en relleu l'estat de les negociacions en les parròquies d'Encamp i Escaldes-Engordany.

Resposta a Miralles

L'exsecretari d'organització d'SDP, Joan Marc-Miralles, va lamentar la setmana passada, a través del seu compte de Twitter, que els pactes que està engegant SDP amb formacions com DA i L'A són contràries a la ideologia política dels progressistes i que, per tant, no entenia que ara puguin aliar-se. Davant d'aquest fet, Donsión ha dit que Miralles "no sap l'entramat que hi ha a Sant Julià" i, per tant, el que ha de fer és "opinar d'Andorra la Vella".

Bartumeu ha defensat que lidera un partit democràtic i "les persones són lliures de dir el que vulguin". Així doncs, el representant progressista no ha volgut iniciar un debat, ja que ells s'han assabentat de les paraules del militant a través de la premsa i no directament.

Insistent en la problemàtica de l'habitatge

D'altra banda, Bartumeu ha insistit en què la preocupació central del Govern "no es troba en el problema de l'habitatge", ja que creu que s'està menystenint la situació. "Estem en un escenari de lloguer sense sentit", ha dit, i ha reiterat la necessitat de la creació d'un índex de preus per a poder avançar en una adequació del mercat de lloguer i en un pla d'habitatge protegit.

També ha manifestat que s'ha de parlar més amb el sector privat, ja que el públic, ha assegurat, no compta amb cap altre projecte que no sigui el presentat pels progressistes, referent a la utilització del fons de reserva de jubilació de la CASS per a la creació d'habitatges socials als terrenys de la Borda de Sales.

Reaccions a la sentència del procés

El líder progressista també s'ha referit a la sentència feta pública aquest dilluns sobre les penes de presó imposades als líders independentistes. En aquest sentit, les ha titllat d'excessives però ha recordat que encara es pot recórrer la sentència. A banda, ha reconegut que la situació actual "no aporta res de positiu per a ningú" i ha cregut que "la política hauria de recuperar el seu protagonisme", així com "saber gestionar els problemes de fons" de la problemàtica.

D'altra banda, també s'ha referit a la problemàtica latent a Turquia i el Kurdistan, un fet en el qual "hem d'estar atents" perquè és un assumpte que "preocupa als nostres dos països veïns". "S'han començat a veure imatges de jihadistes que estaven tancats en centres de retenció i han fugit", i això "pot comportar un risc complementari per a Andorra i els països de l'entorn", ha afegit. Per tant, "lamentem i denunciem l'ofensiva de Turquia", ha conclòs.

stats