Política 14/09/2019

SDP aposta per concórrer a les comunals sota "una plataforma o marca blanca"

La formació que lidera Bartumeu descarta presentar cap llista en solitari

M. P.
3 min
L'assemblea general de Progressistes-SDP que ha tingut lloc aquest dissabte. / M. P.

Andorra la VellaProgressistes-SDP no concorrerà a les pròximes eleccions comunals del pròxim desembre en solitari. Així ho han anunciat aquest dissabte el seu president, Jaume Bartumeu, i el conseller progressista del comú de Sant Julià, Josep Lluís Donsión, després de l'assemblea general que ha celebrat la formació aquest matí. Aprofitant que SDP forma part d'una plataforma (Laurèdia en Comú) a Sant Julià de Lòria, "el que hem plantejat és que tots els comitès locals poguessin fer el mateix" ha indicat Donsión. La idea, per tant, és "tenir la possibilitat de crear plataformes, marques blanques o fer coalicions amb partits, sempre que no hàgim de renunciar a la nostra marca personal", ha afegit.

Aquest ha estat un dels punts clau de la reunió de la formació i la proposta ha rebut el vistiplau de la resta de militants. El treball a dur a terme a partir d'ara serà que els comitès locals, en coordinació amb la comissió de política nacional, "puguin explorar les possibilitats de participar en candidatures d'ampli acord amb la finalitat de trobar una posició compartida de corresponsabilitat en la gestió comunal", ha indicat el conseller lauredià.

Els dirigents progressistes, a més, han posat en relleu que "la gestió nacional és molt diferent de la comunal" i, en aquest sentit, "és més fàcil trobar punts de coordinació i acord entre diferents ideologies". Tot i això, la representació progressista només hi seria present a les parròquies d'Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Encamp i Sant Julià, què són els indrets on SDP sí que té comitè local, a banda del grup que aglutina les Valls del Nord i que inclou militants d'Ordino i la Massana. Així, Canillo serà una de les parròquies on els progressistes no estaran presents.

Donsión ha confirmat que ja s'ha començat a tenir "petits contactes amb diferents parròquies" però no s'ha anat un pas més enllà perquè s'esperava la decisió de la militància. Per tant, "a partir d'avui començarem a treballar seriosament", ha ressaltat. D'altra banda, una de les consideracions que Bartumeu ha exposat i que espera que la resta de partits tinguin en compte és que "el debat nacional és un altre" i, en aquest cas, el que s'ha de fer és parlar de l'interès comunal. Per la qual cosa "no volem que ens facin entrar" en altres aspectes que vagin més enllà de la gestió dels comuns, ha sentenciat.

El president d'SDP també ha posat en relleu que les darreres setmanes ja ha mantingut contactes de manera activa i, tot i que no ha avançat amb qui ho ha fet, el que sí que ha deixat clar és que no ha parlat amb el Partit Socialdemòcrata, tot i que no descarta fer-ho. També ha assenyalat que les negociacions poden ser més "fàcils" amb aquelles persones que tinguin "menys animadversió contra alguns de nosaltres", a resposta d'una pregunta enfocada en el canvi de l'executiva socialdemòcrata.

Situació del partit

L'assemblea general portava a l'ordre del dia set punts, en els quals un d'ells responia a la situació econòmica del partit. "Estem en una situació on hem hagut de redreçar les finances de la nostra formació política", ha explicat Bartumeu, augmentant d'aquesta manera la quota que paguen els militants de 6 a 7 euros mensuals, el que representa que trimestralment es passarà a pagar 21 euros i no 18 com es feia fins ara. A més, també s'han creat unes quotes reforçades per les persones que estiguin en situació d'aportar una quantitat més important "sense que això els hi doni un altre dret d'afiliat", ha finalitzat.

stats