Política 11/07/2019

Una seixantena d'embarcacions d'alta mar són andorranes

El nou reglament permet l'ús d'estacions de ràdio en vaixells andorrans i l'ús de ràdiobalises marítimes amb matrícula del país

Ara Andorra
1 min
Jordi Nadal, director general d'Andorra Telecom; Jordi Gallardo, ministre de Presidència, Economia i Empresa, i David Rabella, tresorer del Club Nàutic Andorra, en la presentació dels codis marítims per a embarcacions andorranes. / S. M. (ANA)

Andorra la VellaActualment hi ha 400 embarcacions andorranes, una seixantena de les quals estan en alta mar. Una dada que s’ha fet pública aquest dijous en la presentació del conveni del Govern, Andorra Telecom i el Club Nàutic per la posada en funcionament dels codis de comunicació marítima per a embarcacions esportives i d’esbarjo. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha afirmat que aquesta dada remarca la necessitat d'aquest reglament per a garantir la seguretat en cas d'emergència i donar més cobertura als tripulants de les embarcacions.

El nou conveni permet l’emissió de llicències per autoritzar estacions de ràdio en vaixells andorrans i l’ús de radiobalises marítimes amb distintiu andorrà dins del sistema internacional Cospas-Sarsat, de comunicació per a situacions d'emergència. Tot i no ser un sistema obligatori, se'n recomana el seu ús.

L’entrada en funcionament de l'ús d'aquests codis neix de la falta d’un reglament propi com a Estat que, fins ara, depenia de les col·laboracions amb els països veïns, Espanya i França. Fins ara, les embarcacions andorranes havien de canviar la seva matrícula als països veïns o bé demanar una cessió extraordinària a aquestes administracions per poder tenir més cobertura mantenint la matrícula del Principat.

Andorra Telecom registra les dades dels usuaris de les embarcacions per tal de facilitar tots els paràmetres a Cospas-Sarsat. El Club Nàutic oferirà un curs de curt abast per tal de proporcionar formació en com gestionar les comunicacions davant una situació d'emergència. El tresorer del Clu Nàutic, David Rabella, ha manifestat la seva "alegria ja que era una reivindicació històrica i aquest conveni marca un pas endavant cap a l'homologació internacional".

stats