Política 26/02/2019

Set llistes nacionals competiran a les eleccions generals del 7A

És la contesa electoral més concorreguda en la circumscripció general de la història democràtica d'Andorra, des de l'aprovació de la Constitució

Miquel Margalef
4 min
Les presentadores de la llista nacional de DA, Conxita Marsol i Trini Marín, flanquejades per Xavier Espot i Eric Jover. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaFinalment aquest dimarts s'han entregat un total de set candidatures nacionals que concorreran a les eleccions generals del pròxim 7 d'abril, després de la ja coneguda baixa de Podem. El Govern, en una sessió extraordinària de consell de ministres i un cop acabat el termini de presentació, ha verificat les llistes i ha acordat proclamar-les i publicar-les en l'ordre en què els presentadors han anat arribant fins a l'edifici administratiu del Govern. Es disputaran els 14 consellers generals entre DA, PS, L'A, Progressistes-SDP, terceravia, Andorra Sobirana (AS) i Units pel Progrés d'Andorra (UPA) i així s'ha convertit en la contesa electoral més concorreguda en la circumscripció nacional de la història democràtica d'Andorra, des de l'aprovació de la Constitució.

Així han quedat els noms:

Llistes nacionals definitives a les eleccions al Consell General del 7A. / C. G.

El més matiners en passar per l'edifici administratiu han estat els presentadors d'SDP. "Una llista progressista, paritària amb set homes i set dones, cinc de les quals entre els set primeres posicions, i tres joves entre els catorze candidats", així ha definit la candidatura un dels presentadors, Josep Lluís Donsión, que ha vaticinat que la campanya serà "mogudeta i el vot estarà molt repartit però que anem "a fer el millor resultat possibles".

Els segons en presentar han estat els Liberals que, a part dels presentadors, també s'han desplaçat fins al Govern els candidats Jordi Gallardo, Ferran Costa i Judith Pallarés. "És una candidatura treballada i representativa de la societat i estem contents del que hem presentat perquè Andorra necessita un canvi", ha expressat al sortir de l'entrega el presentador Jordi Cerqueda. El liberal ha valorat que la multiplicitat de candidatures demostra "un desconcert i molts neguits entre la ciutadania andorrana".

Qui finalment ha donat la sorpresa i ha aconseguit presentar llista ha estat la nova formació liderada per Alfons Clavera sota el nom d'Units pel Progrés d'Andorra (UPA). Tot i això, els presentadors, Maria Carme Torcuatro i Jordi Camp, no han volgut fer declaracions i el candidat tampoc els ha acompanyat a la presentació de la llista. Darrere de la sorpresa del matí han arribat els presentadors de la terceravia, l'excap de Govern Albert Pintat i l'exsíndic general Joan Gabriel. "Les eleccions d'Andorra són una gran festa, la terceravia vol encarnar el millor de cada cantó", ha exposat Pintat, que ha recordat que fa quatre anys ja va ser el presentador de la candidatura, en aquell moment però Liberal. L'excap de Govern també ha apuntat que només s'han deixat de presentar llista a Canillo, per la qual cosa també ha recordat que la terceravia se sent representada a la Massana amb la llista de Ciutadans Compromesos i per això han estat "generosos" al no formar llista pròpia.

Els presentadors del PS, Ferran Goya i David Rios, han estat acompanyats pel número u i dos dels socialdemòcrates, Pere López i Susanna Vela. En aquest cas, López ha estat l'encarregat de fer la valoració i ha estat la més política, ja amb la mirada posada a la campanya. "Les eleccions van de continuïtat de DA o d'opció de canvi i l'única opció passa per les llistes de PS+L'A a les parròquies", ha apuntat, qui ha titllat de "tret plural" la proliferació de candidatures.

Com a penúltims han arribat les presentadores de DA, les cònsols Conxita Marsol i Trini Marín, que han anat acompanyades del president del partit, Eric Jover, i el candidat Xavier Espot. "Molt il·lusionats i amb ganes de treballar i de les llistes que hem tancat, res és fàcil però tenim opcions importants", ha resumit Marsol. "És positiu que hi hagi tantes candidatures, són moltes pel país que som, però hi ha molts projectes de país".

L'última llista en arribar, a mitja hora de tancar el termini, ha estat la liderada per Eusebi Nomen, Andorra Sobirana (AS), que ha necessitat gairebé una hora per validar els candidats presentats. Malgrat aquest llarg temps d'espera la presentadora, Mari Carme Moreno, s'ha excusat pel nombre de signatures i ha negat qualsevol problema. "És una llista paritària i amb moltes ganes de treballar no vinculada directament amb el món polític, ens espera una època amb molta feina per endavant", ha valorat.

Les novetats a les parroquials

El fet que DA no està present a la Massana perquè confia en el suport de Ciutadans Compromesos, fa que la marca d'Acord (PS-L'A) sigui la única que està present en tot el territori. CC s'ha compromès a fer grup parlamentari, però també la terceravia s'adjudica la presència a la Massana a través de la llista que encapçalen Carles Naudi i Raül Ferré.

Andorra la Vella, Escaldes-Engordany,Encamp i Ordino són les parròquies on els electors tindran més paperetes per triar, mentre que a Canillo aquest cop els votants podran triar entre tres paperetes, una més que a la Massana, una circumscripció amb poca representació a causa del fenomen de CC, dividits entre demòcrates i terceravia.

Pel camí ha caigut Podem. La lilsta de Clavera ha estat la sorpresa de darrera hora, amb Raquel Fernàndez de dos i Jose Manuel Ugart al tercer lloc. L'altre gran novetat és Paquita Mora com a segona d'Eusebi Nomen. També aquest matí s'ha conegut que Olga Martínez i Ingrid Ruíz formen tàndem de la terceravia a Encamp i que Andorra Sobirana té llista a Canillo. Els canidas de d'Acord a Ordino, que encara es desconeixien són Marc Galabert i Jean-Michel Armengol.

stats