Política 28/10/2019

Sorpresa a Sant Julià amb la caiguda de la llista de Vila

Els electors de la vila laurediana podran escollir entre les candidatures de terceravia+Unió Laurediana+Independents, Units pel Canvi i Desperta Laurèdia

M. P.
3 min
El cònsol major de Sant Julià, Josep Miquel Vila, durant la sessió extraordinària del consell de comú. / M. P.

Sant Julià de LòriaFeia setmanes que la incertesa planejava sobre Sant Julià. El ball de noms i candidatures per a les eleccions comunals del pròxim 15 de desembre era constant. Una de les incògnites més destacades era si Josep Miquel Vila es presentaria a la reelecció i, tot i que a primera hora d'aquest dilluns tot apuntava que ho faria, finalment no ha estat així. Sant Julià de Lòria ha estat una de les parròquies on menys clar estaven el nombre de candidatures que es presentarien als comicis, així com els pactes que es podrien perpetrar entre diferents formacions.

La candidatura que hauria d'haver encapçalat Vila estava tancada i s'havia treballat profundament durant les darreres setmanes. Tot apuntava que serien quatre les llistes que es presentarien a territori lauredià, ja que els presentadors de la candidatura del cònsol major han estat una part del matí dins de la casa comuna. Durant la sessió extraordinària del consell de comú, que ha servit per validar totes les candidatures, Vila ha dit que no s'ha presentat perquè "ens ha semblat que amb tres opcions era suficient per a Sant Julià". No ha donat més explicacions, però ha manifestat que si sol hi haguessin hagut dues llistes, la seva llista hauria estat la tercera.

Els més matinadors d'aquest dilluns han estat els membres de terceravia + Unió Laurediana + Independets, amb Josep Majoral al capdavant, que ha decidit deixar la seva cadira de conseller general per implicar-se de ple en la política comunal. Mònica Codina serà l'aspirant a cònsol menor i els segueixen a la llista Maria Àngels Marfany, Rossend Duró, Maria Servat, Carles Felip Pereira, Cristià March, Sònia Carrillo, Diana Sánchez, Joan-Miquel Albós, Ivan Duran i Andrea Besolí.

Majoral ha assenyalat que la candidatura presentada "és una llista paritària, de gent jove i amb ganes d'implicar-se pel poble", però també està conformada per persones amb una àmplia experiència política. "El projecte es basarà en una qüestió de transparència, de proximitat, i de treballar tots conjuntament pel poble", ha afegit. Per a l'exconseller general, recuperar el comú després de quatre anys és un repte. "Creiem que Sant Julià mereix un canvi i aquest és l'objectiu, recuperar el comú", ha indicat, i també ha transmès la dificultat que li ha suposat renunciar al seu escó al Consell General. "Aquest matí, quan he entrat la renúncia, tenia el cor partit", ha afegit el candidat.

Posteriorment, la segona de les llistes entrades ha estat l'encapçalada per Joan Travesset i Maria Carme Sánchez sota el nom Units pel Canvi (UPC), una candidatura que "representa la sensibilitat de persones independents de la parròquia amb un gran impuls del PS", ha declarat el candidat. La resta d'integrants de la formació són Bruno-Antoni Vilares, Iris Orriols, Rubén Coelho, Alba Gili, Àlex Alís, Eric-Jordi da Silveira, Francesca Anglada, Ernest Navarro, Cristina Pericas i Jordi Lorente.

L'eix central de la formació seran les persones, és a dir, "facilitar la vida de la gent i donar-li la gratificació de sobreviure cada dia a les mancances que té aquest poble", ha ressaltat el candidat que, a més, aposta per invertir a la parròquia fent-la més agradable per a joves i grans. A banda, Travesset ha refermat les paraules de Pere López quan demanava un canvi en el sistema electoral comunal, "que només fa prevaldre la governabilitat" i s'hauria d'enfocar molt més en què "prevalgui la representativitat, ja que és la manera d'apropar-se molt més al ciutadà i no córrer el risc de la desafecció".

Els últims en arribar han estat els representants de Desperta Laurèdia. Finalment, Cerni Cairat encapçalarà una llista que va sorgir com un "moviment social" amb la intenció de copsar els neguits de la ciutadania. "Durant aquests mesos hem anat treballant i l'empenta que ens ha donat tota la gent" ha estat clau per a "representar-los a les institucions comunals, si tot va bé, a partir del 15 de desembre". La llista de Cairat també ha tingut cabuda per a personalitats de diferents sensibilitats. Tant és així que persones de DA com Ladislau Baró i l'exministre d'Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, li donen suport. En el cas de Saboya, ocupa un lloc a la llista com a suplent.

Per tant, la candidata a cònsol menor de la formació serà Maria Àngels Aché, i la seguiran Sofía Cortesao, Rossend Areny, Hèctor Mas, Laura Mejías, Albert Gomà, Richard Escabias, Eva Ramos, Míriam Morales, Víctor Llorente i Gemma Armengol. En les seves declaracions, Cairat també s'ha referit a Naturlandia i la tirolina. En aquest sentit, el candidat ha dit que "com a moviment hem estat treballant per evitar que es dugués a terme aquesta tirolina, de la manera que s'estava fent i en aquest moment".

Per tant, el candidat vol treballar per "refermar la nostra postura" i fer possible "un altre Naturlandia i també un altre poble".

stats