Política 28/10/2019

Sense sorpreses a Andorra la Vella, els 8.242 electors podran escollir entre tres llistes

Marsol destaca que el seu projecte és continuista, mentre que Carmona en defensa la coherència i Matarrodona que volen ser "més a prop de la ciutadania"

M. F.
3 min
Conxita MArsol i David Astrié, amb els presentadors de la llista d'En Comú per Andorra la Vella. / DEMÒCRATES

Andorra la VellaLa sorpresa que s’ha donat en d’altres parròquies no ha tingut lloc a Andorra la Vella on els 8.242 electors cridats a les urnes podran escollir entre les tres llistes que ja s’havien anunciat: la que aglutina Demòcrates, Liberals, Progressistes-SDP i independents; la del Partit Socialdemòcrata + Independents i la de terceravia + Independents. No hi serà present, a diferència de fa quatre anys, Cd'I, que ha optat per no presentar cap candidatura.

Per tant, seguint el guió marcat, les tres llistes han anat desfilant per la casa comuna per lliurar la seva llista al llarg d'aquest dilluns al matí. Els més matiners han estat terceravia + Independents, que s’han presentat pel volts de les nou del matí. Tal com s’havia anunciat, estarà encapçalada per Emi Matarrodona i Jaume Carrera. Els segueixen Joan Lluis Ayala, Ildefons Serrano, Alicia Nieto, Guillem Tadeo, Maria Conde, Marc Micó, Francesc Gil, Maria del Carmen Bugarin, Jose Carlos Trillo i Joan Ramon Vilaplana.

La segona llista en presentar-se, cap a tres quarts de deu, ha estat l’encapçalada per l’actual cònsol major, Conxita Marsol, i pel conseller de Medi Ambient i Innovació, David Astrié. Agrupa, com ja se sabia des de feia dies, Demòcrates, Liberals, Progressistes-SDP i independents i tot i que en un principi s’havia manifestat que es diria Sumem per Andorra la Vella, finalment es dirà En Comú per Andorra la Vella. La llista la completen, com s’havia anunciat, Miquel Canturri, Gerard Estrella, Meritxell Pujol, Alain Cabanes, Meritxell López, Leticia Teixeira, Gerard Menardia, Judit Ruiz, Adrià Espineta i Marta Pons.

Tot just una hora després arribava a les instal·lacions comunals els responsables de presentar la tercera de les llistes que es disputaran la victòria a la parròquia: Partit Socialdemòcrata + Independents, que encapçala Dolors Carmona i Sergi González. Els segueixen Lídia Samarra, Pere Baró, Antonio Miralles, Jordi Benet, Francesc Rechi, Rachid Cherkaoui, Liliana C. Ribeiro, M. Lluïsa Hurtado, Clara Vives i Evaristo Vilaginés.

Marsol s’ha mostrat “molt contenta” de presentar una llista que ha qualificat com a “plural” i “representativa” de diferents “sectors polítics” de la parròquia per, d’aquesta manera, “representar al màxim de ciutadans”. També, ha fet notar que hi ha diferents franges d’edat, que van dels 23 als 72 anys; que és paritària i també, ha remarcat, “continuista” amb el projecte que s’ha fet en aquests darrers quatre anys. Així, ha volgut incidir en què el pacte al qual s’ha arribat ha estat de noms, ja que tothom està d’acord que el programa ha de donar seguiment a la gestió feta en aquests darrers quatre anys.

“Hem fet una llista no per fer-la sinó que som un equip”. D’aquesta manera ha volgut donar força a la candidatura presentada Dolors Carmona, afegint que és “pluridisciplinar i plural” i que vol que el sector privat, el públic, les dones, la gent gran i la jove, hi estiguin presents, també combinant experiència amb cares noves. “Hem refrescat la llista del 2015”, ha remarcat, afegint que un dels eixos sobre els quals treballaran és la participació ciutadana. De fet, ha reivindicat el fet que tenen “un projecte” front d’altres “realitats” (referint-se a la llista conjunta encapçalada per Marsol) que no sabem què tenen en comú”. “El nostre plantejament és coherent i no té el cul llogat a ningú”, ha etzibat afegint que el repte és que els “principis socialdemòcrates” puguin “tornar” a Andorra la Vella.

A l’últim, Matarrodona ha defensat, també, que el seu és un projecte “coherent que no busca cadires” i que el que vol és “treballar pels ciutadans”. Ha destacat el fet que terceravia hagi aconseguit ser no només present a Andorra la Vella sinó també a d’altres parròquies i ha afegit que esperen que l’experiència de les generals els serveixi per poder defensar la seva proposta que és “reconvertir el que no acaba d’anar bé” a la parròquia i estar “més a prop de la ciutadania”. Ha afegit que preveu que la campanya es mogui en uns paràmetres de ser “clara i transparent” i ha qualificat com a “peculiar” i “estrany” el fet que Marsol hagi articulat una llista que agrupi diferents sensibilitats.

Les tres llistes han estat validades en una sessió extraordinària de consell de comú, després d’haver verificat que les 42 signatures necessàries eren correctes i que els candidats estaven correctament inscrits al cens electoral de la parròquia.

stats