Política 02/05/2019

Suñé demana teixir “grans pactes d'estat” i L'A obre la porta a una entesa amb DA

La nova síndica general ha estat escollida aquest dijous i s'ha convertit en la primera dona en ocupar el càrrec

M. F. / M. M.
4 min
La nova síndica general, Roser Suñé, en el moment de prometre el càrrec. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaTret de sortida de la vuitena legislatura amb la tradicional sessió constitutiva del Consell General que ha servit per escollir els càrrecs que configuren la Sindicatura. Roser Suñé i Meritxell Palmitjavila, de DA, han estat escollides síndica i subsíndica respectivament amb els vots a favor de demòcrates, L'A i CC. El PS ha votat la seva candidatura amb Rosa Gili i Judith Salazar com a candidates i terceravia ha votat en blanc. Amb aquesta elecció s'ha “trencat” així amb la “tradició” històrica del país on mai cap dona havia estat elegida per ocupar el càrrec de màxima representació de l'òrgan legislatiu, tal com ha exposat Suñé durant el discurs, un cop promès el càrrec davant la Constitució. La nova síndica s'ha mostrat “agraïda i honorada” per ser la primera dona en ocupar el càrrec i ha recordat totes aquelles dones que van lluitar perquè l'abril del 1970 el sufragi femení fos aprovat al país i quatre anys després es permetés l'elecció de dones. “Van lluitar pels drets polítics que ens van obrir el camí del que hauria de ser una normalitat”, ha dit.

Quant al nou escenari polític ha reconegut el gran nombre de forces diferents que configuraran l'arc parlamentari, però Suñé ha alertat que la societat no pot deixar d'avançar com “una de sola” i ha emplaçat als diferents futurs grups parlamentaris a trobar “consensos”. Ha apuntat que Andorra necessita afrontar reptes “socials, d'identitat, econòmics i de competitivitat” i per això ha demanat “bastir grans pactes d'estat”. Suñé també ha lloat la feina feta dels seus antecessors, Vicenç Mateu i Mònica Bonell, per haver “obert” la institució a la ciutadania. Finalment, en relació a l'actualitat, la síndica ha enviat un missatge d'escalf als ciutadans del Pas de la Casa per la situació amb la qual es troben d'incomunicació amb França. “Serem al seu costat amb tot allò que faci falta”.

La sessió, que com marca la tradició s'ha celebrat a la Casa de la Vall i ha estat presidida pel conseller general electe més gran de Canillo, Meritxell Palmitjavila, i el més jove de tota la cambra, Roger Padreny, també ha servit per elegir els dos secretaris que configuren la Sindicatura. Sense cap mena de sorpresa, ja que només hi havia dues candidatures presentades per ocupar dos llocs elegibles, han quedat escollits Ferran Costa i Sussana Vela com a secretaris. El primer amb els vots favorables de DA, L'A i CC (17) i la segona només amb els suports del PS (7). Un altre cop, igual que amb l'elecció de la síndica, terceravia ha votat en blanc.

L'A flirteja i PS lamenta la configuració de la Sindicatura

La votació a favor de Suñé i Palmitjavila de Liberals d’Andorra deixa entreveure que hi podria haver el suport liberal a la investidura de Xavier Espot com a cap de Govern o fins i tot que es pugui anar més enllà i L'A entri a formar part d’un possible govern de coalició. El cap de llista liberal, Jordi Gallardo, no ha volgut, però, mostrar quin serà el posicionament de la formació i ha incidit en el fet que ells ja van mantenir que “no bloquejarien” el país i ha emfasitzat que durant la legislatura caldran “acords” per poder fer front als reptes del país, uns consensos, ha insistit, que “no van ser possibles en la passada legislatura”. Gallardo ha destacat que han decidit donar suport a la candidatura demòcrata a síndica i subsíndica com a “retorn” pel suport que ha rebut Ferran Costa com a candidat a la secretaria de la Sindicatura, i qüestionat sobre si aquest vot a favor volia dir alguna cosa de cara a un govern de consens ha dit que cal anar “pas a pas i no barrejar les coses” i que en tot cas serà el partit el que decidirà el posicionament a prendre.

En el mateix sentit s’ha manifestat el conseller demòcrata Carles Ensenyat, que ha remarcat que “no és extrapolable” el suport que L’A ha donat a la candidatura de Suñé i Palmitjavila al que pugui passar en la votació del futur cap de Govern. D’aquesta manera ha afirmat que “una cosa és la Sindicatura” i altra la votació per a cap de Govern. Ensenyat ha destacat que serà en el debat d’investidura on es veuran quins són “els eixos” de la legislatura i ha incidit en el fet que per primera vegada s’hagi escollit dues dones com a síndica i subsíndica. “El tarannà de Suñé”, ha manifestat, farà que sigui una legislatura marcada “pel raonament, el consens” i de fer les coses de manera conjunta més enllà de la visió de partit. Ha incidit, en aquest sentit, que DA té “el ferm compromís” de treballar per aconseguir enteses.

La consellera del PS Rosa Gili, que s’havia presentat com a candidata a síndica, ha dit que no li havia sorprès que no hagi calgut una segona volta de votacions i ha afegit que ja havia “sentit alguna cosa” que indicava que la votació aniria d’aquesta manera. Gili ha explicat que van decidir presentar candidatura perquè consideraven “un error” que la Sindicatura no fos plural i creien que els quatre llocs havien de ser ocupats per partits diferents. “Malauradament”, ha manifestat, els càrrecs de síndica i subsíndica “han estat per al grup majoritari”. Quant a la formació de l’executiu, la consellera socialdemòcrata ha incidit que fins al darrer moment intentaran fer “un govern alternatiu” ja que consideren que els governs demòcrates no han estat positius. Quant a un possible suport d'L’A a DA per formar Govern ha etzibat que “cadascú faci el que cregui convenient”.

Al seu torn, el cap de llista de terceravia, Josep Pintat, ha destacat que aquesta vuitena legislatura comença “amb bon peu” i que ja s’ha pogut veure que tothom “té unes posicions clares” i ha incidit que ells volen saber quin és el projecte, “el full de ruta” que es proposa al debat d’investidura per decidir el seu vot. D’aquesta manera, no ha avançat quin serà el seu vot. Quant a la necessitat de consensos en aquesta legislatura, ha manifestat que hi haurà “temes majors” en què caldria que hi hagués el vot favorable dels 28 consellers del Consell.

stats