Política 28/09/2016

Tancar Camprabassa costaria 21 milions d'euros

La majoria comunal aposta per la continuïtat de Naturlàndia, tot i que caldrà ajustar el compte d'explotació i buscar privats per fer noves inversions que facin viable la societat i permetin garantir els llocs de treball

M.t.
2 min
Camprabassa és la societat explotadora de Naturlàndia

Sant Julià de LòriaSegons l'auditoria encomanada per la nova majoria comunal del Comú de Sant Julià de Lòria, la dissolució de Camprabassa costaria al voltant de 21 milions d'euros, ja que caldrien 13 milions per fer front al pagament dels deutes als bancs i proveïdors, 2 milions d'euros per pagar els acomiadaments dels treballadors, i almenys 6 milions més per retornar els terrenys que ocupa el parc al seu estat natural. Davant d'aquesta situació, i segons fonts properes a la majoria comunal, el Comú no es planteja en cap cas el tancament de la societat explotadora de Naturlàndia, ja que no es podria assumir econòmicament i fer-ho seria una irresponsabilitat amb conseqüències greus que el consistori vol evitar amb mesures que s’explicaran properament en una reunió de poble que és previst que se celebri la setmana vinent.

Per poder revertir la situació de generació de pèrdues, la majoria comunal vol tirar endavant un paquet d’accions entre les que destaquen ajustaments importants en el compte d'explotació de Naturlàndia, que en principi no impliquen la reducció de personal, però sí la seva optimització i reorganització. Una altra mesura prevista és aturar la inversió que no sigui estrictament necessària i buscar inversors externs per poder oferir noves activitats i nous atractius. En aquest sentit, s'està treballant en la creació d'activitats al peu del poble, l'anomenada cota 900, i també s'estudia la possibilitat de portar a terme activitats en una cota superior a la 2.000, on se situa actualment el camp de neu.

Els factors principals que han portat Naturlàndia a acumular un deute d'11 milions d'euros són les grans inversions fetes especialment entre el 2007 i el 2008, amb 9 milions destinats a la posada en marxa del Tobotronc, i més recentment, durant l'exercici 2012, un total de 7 milions més emprats per a la construcció del parc d'animals.

Amb tot, l'auditoria de Camprabassa també reflecteix que des del 2014, els ingressos d'explotació han superat els 3 milions d'euros i han anat augmentant. La darrera xifra que es disposa, del tancament de comptes del 2015, ascendeix a 3,8 milions d'euros. Si se segueix aquesta tendència, i d’acord amb les mesures correctores i de gestió que té previst aplicar el nou consistori, es preveu que en dos o tres anys el parc pugui tancar els exercicis en números positius.

stats