Política 15/03/2018

El TC tira enrere la Llei de transferències als comuns

El tribunal determina que hi ha criteris de repartiment que no són proporcionals ni objectius

Ana
2 min
Reunió d'aquest dilluns entre els grups parlamentaris, el Govern i els comuns / M.T. (ANA)

Andorra la VellaEl Tribunal Constitucional ha estimat parcialment el recurs d'inconstitucionalitat presentat per una part dels parlamentaris de l'oposició en relació a la Llei qualificada de transferències als comuns. En concret, en la sentència emesa el 14 de març, el TC considera que els articles 15, 16 i 18 i la disposició addicional tercera de la Llei de transferències no són conformes a la Constitució, en concret, els articles 79 i 81.

El tribunal assegura que alguns dels criteris de distribució sostenible que introdueix la nova llei, concretament les polítiques d'inversió sostenible, i el grau de compliment de les separatives d'aigües i de l'elaboració del cadastre, no respecten les exigències de proporcionalitat i objectivitat que fixa la Constitució. A més, també tomba la disposició addicional tercera perquè considera que el criteri d'inversions per a la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica ha d'estar definit a la llei i no pot fixar-se a través d'un reglament posterior, de manera que això vulnera el principi d'autogovern dels comuns.

En canvi, el TC considera que la resta de criteris per a establir el repartiment de transferències, com la població, el territori, els elements demogràfics com la proporció d'infants i gent gran, i els elements de solidaritat (capacitat hotelera, nombre de comerços, desplegament dels impostos comunals, carreteres secundàries, societats participades i nuclis de població allunyats) sí que són conformes a la Carta Magna.

D'altra banda, el Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d'inconstitucionalitat presentat contra la Llei qualificada de delimitació de competències, ja que considera que els articles impugnats són conformes a la Constitució. Així, el TC avala que els comuns puguin cedir obligatòriament i gratuïtament terrenys al Govern per a projectes d'interès nacional, perquè els comuns en segueixen tenint la titularitat i hi donen el seu consentiment amb l'informe preceptiu i participant en l'aprovació del pla urbanístic.

Amb la declaració d'inconstitucionalitat d'una part dels criteris de repartiment de les transferències als comuns, les fonts jurídiques consultades asseguren que la llei no es pot aplicar. Les dues lleis van ser aprovades pel Consell General el passat 20 d'octubre, malgrat l'informe encomanat pel comú de Sant Julià de Lòria que ja alertava de possibles inconstitucionalitats. Els dos nous textos van ser portats al TC pels tres consellers del grup socialdemòcrata, Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís, el representant d'SDP, Víctor Naudi, i dos consellers liberals, Jordi Gallardo i Ferran Costa. Costa, en conèixer la resolució del TC, ha assegurat que estan "contents d'haver fet allò que crèiem que havien de fer".

stats