Política 10/01/2019

L'A tempteja SDP perquè se sumi a la coalició amb el PS

Després d'una primera trobada "exploratòria" els liberals s'han compromès a plantejar una proposta diferent a l'actual

Joan Ramon Baiges
2 min
El president de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo, durant la seva intervenció al congrés. / M. F.

Andorra la VellaEn un moment en què sembla que tot ja està decidit i que ara només queden els noms per acabar de completar el mosaic electoral que tindran els votants el pròxim 7 d'abril, aquest dimecres a la tarda s'ha celebrat una trobada que fonts liberals qualifiquen d'"exploratòria" encara que al final la delegació liberal s'ha compromès a presentar una nova proposta a Progressistes-SDP perquè s'incorpori a la coalició que L'A té amb el PS per confeccionar llistes parroquials conjuntes i plantar cara a DA.

Per part d'SDP han participat Jaume Bartumeu i Víctor Naudi, mentre que la comitiva liberal ha estat integrada pel seu candidat Jordi Gallardo, Amadeu Rossell, Valentí Martí i Toti Garcia. La reunió s'ha celebrat a l'oficina política que Bartumeu té a l'avinguda Meritxell.

Encara que no ha transcendit molta informació dels detalls de la reunió, l'ARA Andorra ha pogut saber que SDP s'ha mostrat disposat a escoltar però amb poc entusiasme d'acceptar una proposta per ampliar l'actual coalició. Des del sector liberal s'ha qualificat aquesta trobada d'exploratòria amb l'objectiu de crear sinergies i copsar els plantejaments de cada formació política de cara a desallotjar els demòcrates del poder.

SDP, però, no està pel pacte perquè recorda que la idea original de fer llistes transversals va ser dels progressistes i que després van ser apartats pel vet del PS i, des d'aquest punt de vista, els progressistes es manifesten decebuts pel que va passar encara que aquest malestar no ha impedit la trobada d'aquesta tarda. Fons liberals han explicat que el líder socialdemòcrata, Pere López, estava assabentat de la reunió i que serà informat del seu contingut, tot i que no ha enviat cap representant a la trobada.

Els liberals han insistit en què des d'SDP sempre s'ha defensat mantenir converses amb tothom, però els progressistes han matisat que s'hi refereixen per a després de les eleccions en funció de la composició del nou Consell General.

Òbviament no hi ha cap acord tancat i difícilment es podrà tancar un pacte després d'un històric que passa per les males relacions entre els dos partits d'esquerra i, més recentment, la decisió d'L'A de pactar amb el PS i deixar de banda SDP, que es va sentir traït.

Fonts liberals han volgut remarcar que també veuen complicat incorporar un nou soci a la coalició després del treball que hi ha hagut per aconseguir fer-ho amb el PS, amb múltiples reunions, un congrés per validar l'acord, i la pedagogia que ha hagut de fer a les parròquies per "desmuntar" la idea que és un pacte antinatural.

Els liberals creuen que l'única alternativa real a DA són ells conjuntament amb el PS, però una part del partit ha impulsat l'encontre d'aquest dijous per enfortir aquesta alternativa, han apuntat fonts de la formació.

Tot sembla indicar que les converses acabaran en una via morta, tot i que L'A ha emplaçat SDP a una nova reunió per posar sobre la taula una nova proposta diferent de la pactada amb els socialdemòcrates, de la qual SDP no en vol ni sentir a parlar.

Fonts de l'àmbit polític han interpretat la reunió com una mostra de feblesa de la coalició PS-L'A davant les perspectives electorals. Cap membre dels dos partits ha volgut fer declaracions.

stats