Política 05/12/2019

Terceravia vol acabar amb el "mal rotllo" dels treballadors del comú

Demòcrates pretén acostar la corporació, encara més, a la ciutadania

Carles Alonso
4 min
Jordi Rubia parlant amb un ciutadà d'Escaldes-Engordany. / C. A.

Escaldes-EngordanyLa candidatura de Terceravia + Independents encapçalada per Jordi Rubia ha denunciat aquest dijous "el mal rotllo que viuen els treballadors del comú amb el govern del comú". Rubia ho ha indicat en el transcurs de la convocatòria de premsa que ha coincidit en espai i hora amb la que han fet des de Demòcrates. El cap de llista de Terceravia + Independents per Escaldes Engordany també ha denunciat el tracte de favor del comú pels caps dels agents del departament de Circulació al dir que "hi han unes demandes oficialitzades a justícia, crec que són catorze i d'aquestes tots els agents s'han de pagar l'advocat. En canvi, els caps els hi paga el comú. Veiem un clar tracte de favor". Rubia ha afegit que "tots són funcionaris, siguin de l'escalafó que siguin, però no és normal que n'hi hagi uns que s'ho hagin de pagar i d'altres que els hi pagui el poble".

Segons Rubia, els catorze casos que estan a la Batllia són procedents de les denúncies fetes per la diferència salarial del que està estipulat amb el que perceben. El cap de llista de Terceravia indica que "la graella salarial la tenen d'una manera i se'ls hi està pagant d'una altra. Si la Batllia dona la raó als agents de circulació, serà el poble el que haurà de pagar la diferència, que volta entre 5 i 10 mil euros, per agent i any, dels dotze que es denuncia que hi ha irregularitat, d'entre els 40 i 50 agents que tenim a la parròquia". Jordi Rubia ha criticat Demòcrates ja que "durant la darrera campanya electoral, com passa ara, van dient que l'important són els funcionaris i que són l'eix de la parròquia. Doncs ja ho veiem com estan".

El cap de llista de Terceravia ha estat taxatiu al finalitzar dient que "actualment hi ha mala relació entre els treballadors del comú i el comú i a Circulació encara més entre els caps i els agents perquè xoquen".

Desenvolupar eines

De la seva banda, la candidatura de Demòcrates + Independents de la parròquia d'Escaldes-Engordany ha explicat els seus punts del programa electoral referents a les mesures de la participació ciutadana. En aquest sentit, la número 9 de la llista taronja, Laura Lavado, ha indicat que "volem que la ciutadania estigui molt present en el comú durant tota la legislatura, no només quan s'apropen eleccions. És per aquest motiu que continuarem desenvolupant les eines que en el seu dia varen engegar els nostres predecessors, com varen ser la línia directa amb el cònsol major o l'app per tenir accés directe amb els consellers". En aquest sentit, Lavado ha afirmat que "continuarem implementant els processos de participació ciutadana". La continuïtat de les eines desenvolupades pels responsables del comú sortint d'Escaldes-Engordany és clau per la candidatura taronja, tot i que "regularitzarem els mecanismes per tal d'oferir totals garanties als ciutadans".

L'actual consellera de Joventut del comú d'Escaldes-Engordany també ha comentat la intenció de la seva candidatura de "fer participar a la ciutadania amb la confecció del pressupost participatiu que permetrà escollir un projecte per la parròquia amb la inversió del comú".

En la seva idea de fer participar a la ciutadania, Demòcrates + Independents vol "que la ciutadania s'impliqui en els processos participatius que crearem pels fets més rellevants de la parròquia, com pot ser el pla estratègic de la part alta". Per apropar-se al 'poble', la intenció de la llista que encapçala Miquel Aleix és crear "la figura del conseller de barri, per organitzar reunions periòdiques i conèixer de primera mà les problemàtiques que hi ha de cada zona".

Custòdia dels infants

La candidatura del PS + Independents, encapçalada per la cap de llista Rosa Gili, ha explicat els punts del programa electoral referent als infants. Per a Gili, "les persones són molt important per a nosaltres". Per aquest motiu i en referència als infants, creiem que "cal trobar sistemes de guarda alternatius, per ubicar als infants quan els seus pares estan treballant". Rosa Gili ha incidit en què moltes famílies treballen moltes hores, i per això és "vital donar-los solucions".

Una de les solucions que ha indicat Gili ha estat "basar-se en la borsa del temps i aprofitar sinergies entre persones i així els infants poden estar ben atesos, que no vull dir que no ho estiguin ara, en el moment que no estan amb els seus pares". La candidata socialdemòcrata també ha volgut incidir en què "també han d'haver-hi propostes culturals pels infants, tant a l'estiu com l'hivern perquè no a tothom li agraden els esports". Respecte als parcs, Gili ha indicat que "volem que hi hagi zones més temàtiques segons les edats dels nens".

Vivand viu

La candidatura encapçalada d'UxEE encapçalada per Higini Martínez-Illescas vol impulsar diferents accions per "evitar que hi hagi locals tancats a l'avinguda per l'impacte visual que suposen de cara als veïns i als visitants". És per aquest motiu que el cap de llista de la coalició ha manifestat que "volem que Vivand sigui una avinguda viva en la qual no hi hagi comerços tancats i el dia a dia sigui més amable evitant, per exemple, la neteja de l'avinguda en hores punta" com ha succeït darrerament. Segons ha indicat Martínez-Illescas, "Vivand mou tot el turisme, això és evident, i des d'aquí volem que els turistes es distribueixin per tota la parròquia, per això instal·larem aquests punts informatius digitals".

D'altra banda, UxEE tindrà en compte que "Vivand no només és una avinguda comercial sinó que també hi viuen molts veïns i hi ha ubicats hotels". En aquest sentit, Higini Martínez-Illescas ha indicat que "s'habilitaran zones de càrrega i descàrrega també per als residents a la zona per facilitar-los l'accés a la seva llar i es permetrà la recollida amb taxi als clients dels hotels de la zona".

stats