Política 11/02/2021

Terceravia presenta, amb el suport del PS, un recurs d'inconstitucionalitat contra les mesures restrictives del Govern

Segons els socialdemòcrates, un pronunciament del TC "orienta i ratifica" la tasca dels legisladors

ARA Andorra
2 min
Josep Pintat, president del grup parlamentari Terceravia

Andorra la VellaEl grup parlamentari Terceravia + Unió Laurediana + Independents ha presentat aquest aquest dijous al Tribunal Constitucional (TC) un recurs directe d’inconstitucionalitat de la Llei qualificada de modificació de la Llei 30/2018, de seguretat pública i de sanitat, per preveure mesures obligatòries per protegir la salut pública. L’objectiu, diu la formació, és “esvair els dubtes sobre la inconstitucionalitat o no d’alguns dels punts de la llei”, segons ha explicat el president del grup parlamentari, Josep Pintat.

Pintat ha qualificat el recurs com un “exercici de cintura política i de responsabilitat envers tota la ciutadania. Nosaltres ja vam plantejar al ple del Consell General els nostres dubtes entorn de la constitucionalitat o no d’alguns dels articles d'aquesta llei i ara, avui, presentem aquest recurs al Tribunal Constitucional, ja que aquest és l’únic que els pot resoldre, en ser el garant de la Constitució”.

El recurs s'ha presentat amb el suport, per la cessió de dues signatures, del grup parlamentari socialdemòcrata. Pintat els ha agraït el gest. “El grup parlamentari socialdemòcrata ha demostrat generositat, cordialitat parlamentària i respecte cap als grups més petits. Amb aquest gest també demostren el seu sentit d’Estat”, ha puntualitzat. Cal recordar que la Constitució del Principat d’Andorra estipula que per presentar recursos d’inconstitucionalitat cal tenir el suport d’una cinquena part dels consellers generals.

Pintat ha explicat que “aquest recurs no va en contra de ningú, va a favor de totes i tots els nostres ciutadans. I pel fet d’haver-lo pogut presentar tota la nostra societat surt reforçada. El que s’està fent és crear jurisprudència al voltant dels drets fonamentals i, per tant, donar seguretat jurídica a la ciutadania”.

Els consellers socialdemòcrates, aquest dijous, davant del Consell General.

Per la seva banda, el conseller general socialdemòcrata, Carles Sánchez, ha exposat els quatre eixos vertebradors de la decisió del PS: "Primer, perquè donem resposta a la demanda de Terceravia; segon, perquè vivim un context extraordinari en què hem hagut de posar en marxa una legislació que no coneixia precedent; tercer, perquè un pronunciament del Tribunal Constitucional ens dóna jurisprudència per seguir legislant en matèries que afecten drets fonamentals; i quart, perquè un pronunciament del TC orienta i ratifica la tasca dels legisladors (i dels governants)." 

stats