Política 09/12/2019

Tots contra Mas i Mas contra tots

Les crítiques i els retrets de Rios, Vidal i González a la candidata d'En Comú per Encamp protagonitzen el debat televisiu

M. F.
3 min
Laura Mas (En Comú per Encamp), Esther Vidal (Agrupament Encampadà), David Rios (PS+Independents) i Santiago González (Terceravia+ Independents) moments abans de l'inici del debat. / M. F.

Andorra la VellaA l'inici semblava que el debat televisiu d'Encamp transcorreria de manera tranquil·la, amb els candidats exposant les seves propostes, ja que en un primer torn així ha estat, cadascú ha exposat allò que proposa per a la parròquia des del punt de vista econòmic. Però l'esment fet per la candidata d'En Comú per Encamp, Laura Mas, a la rebaixa de l'endeutament en 25 milions, havent invertit 17 i prometent que el seu programa "assegura una inversió d'entre 20 i 25 milions", ha fet saltar el candidat de Partit Socialdemòcrata+Independents, David Rios, que li ha retret que "la improvisació dels últims vuit anys, concentrant la inversió en l'últim any, la qual cosa ha generat sobrecostos". "Eixugar deute quan el poble necessita inversions és un greuge i fer-ho sense invertir ho sabem fer tots", li ha etzibat.

Com si això hagués estat un tret de sortida l'intercanvi de retrets entre Mas i Rios ha fet que els altres dos candidats, la d'Agrupament Encampadà, Esther Vidal i el de Terceravia+Independents, Santiago González, hagin anat entrant al joc i en aquest sentit, González li retreia a Mas que el comú liderat per Jordi Torres s'hagi apujat els sous: "Si la continuïtat és aquesta prefereixo que no continuïn". Mentrestant, Mas i Rios polemitzaven sobre el pla de dinamització de la parròquia, ja que la candidata demòcrata li retreia que no el portés al programa, a la qual cosa Rios li ha respost que "l'ordre de prioritats no és el mateix" que el d'En Comú i que tot i que troben que la iniciativa és bona el pla de xoc que ells proposen ho engloba i proposa més accions. Pocs moments després Rios mostrava una gràfica per dir que "el deute baixa i baixa també la il·lusió d'Encamp", a la qual cosa Mas li responia que no fos tant pessimista, ja que s'han obert 131 nous negocis. Això ha fet saltar tant Vidal com González, que li ha retret a Mas que no passegi pel poble per veure que hi ha molt locals buits.

Passar al bloc social, tot i que en un principi ho semblava, no ha servit per rebaixar la tensió i Rios retreia a Mas que amb la bonificació del 50% de la cessió si el propietari destina l'habitatge a lloguer "es privatitza sòl públic". Mas li puntualitzava que es tracta de la cessió econòmica i no de terreny i lamentava que els altres interlocutors la interrompessin mentre parlava i se li esgotés el temps. Ha estat llavors quan ha comentat que volen arribar a un acord amb l'ajuntament de Porta per fer un parc de 700 metres quadrats al Pas. "Invertiran en un terreny fora de casa?" ha demanat Vidal que també s'ha mostrat preocupada perquè el llac de les Abelletes "sigui actualment de França". Quan Vidal li ha demanat què passa amb l'aigua que es capta d'aquest llac, Mas li ha respost que ja hi ha un conveni signat i González saltava dient que "serà pels 700 metres que els deixen pel parc". Vidal també aprofitava el seu torn de paraula lamentant que certes proves com l'Spartan no estiguin tenint l'impacte desitjat a la parròquia, la qual cosa Mas negava, afegint que des d'En Comú es continuarà apostant per aquestes grans proves esportives i ha recordat que Encamp serà vila europea de l'esport. Això ha fet que Rios hagi intervingut dient que si ells governen no necessitaran "pagar medalles" i que els diners que es destinen a viatges o vídeos promocionals sobre aquesta capitalitat es destinaran als esportistes de la parròquia. I llavors ha sortit a la palestra la remodelació de les avingudes, un tema sobre què fins llavors s'havia passat de puntetes. Rios ha retret la durada de les obres i que no s'hagi aprofitat per fer un carril bici. Mas li ha respost que el carril bici va per la carretera i el candidat socialdemòcrata lamentava que es vulgui fer passar els infants per aquest carril. "Els nens passaran per la vorera", ha dit la candidata d'En Comú, a la qual cosa el candidat del PS+Independents ha lamentat que es faci anar "pel mig de la vorera" les bicicletes. "Aquesta és la planificació", ha dit. La candidata d'En Comú reivindicava que l'objectiu de les obres s'han complert i admetia les molèsties tot afegint que "no es pot fer una truita sense trencar ous". I amb les avingudes es tancava el debat mentre els candidats aprofitaven els últims segons que els quedava per fer les seves propostes, ja sense discutir i evidenciant els seus diferents punts de vista sobre aspectes com el Prat Gran o el Pas de la Casa.

stats