Política 31/03/2019

El PS vol que els que més guanyen paguin més

López també reitera que hi ha moltes persones que actualment no declaren i que s'estan “escapant” de la tributació

M. M.
2 min
El candidat de d'Acord a Andorra la Vella, Joaquim Miró, i el candidat del PS a cap de Govern, Pere López, poc després de la trobada amb els mitjans. / M. M.

Andorra la VellaEls socialdemòcrates proposen que aquelles persones que cobrin més de deu vegades el salari mínim, és a dir 144.000 euros l'any, hagin de tributar un 20% a l'IRFP. El candidat a cap de Govern del PS, Pere López, ha defensat que aquest segon tram d'imposició “no suposa una pujada d'impostos, sinó que els que més tenen comencin a contribuir perquè el país ho necessita”.

A més, també proposen que la distribució de dividends que extregui una persona fruit d'un benefici societari també tributi dins de l'IRPF, un element que actualment està exempt. “Hi ha persones que tenen un nivell de renda molt gran i tenen una contribució pràcticament nul·la o molt baixa”, ha denunciat López que fa de les propostes fiscals un cavall de batalla per a finançar les polítiques públiques que "demanda la ciutadania".

Aquestes dues mesures, a més de la demanda que les sicavs que es mantinguin amb tipus preferent també tributin ja que actualment no ho fan, proporcionarien al Govern uns ingressos extres de prop de 40 milions d'euros en la franja més alta. Unes xifres que López ha apuntat que sorgeixen de les demandes d'informació que han anat fent al llarg de la legislatura i que servirien per finançar i fer efectives les polítiques públiques que porten al programa electoral.

El candidat socialdemòcrata ha apuntat que aquestes mesures servirien per atrapar a aquelles persones que s'estan “escapant de la tributació” i ha criticat que el model fiscal actual està vulnerant la Constitució “perquè els que més tenen són els que menys paguen”.

El candidat de d'Acord a Andorra la Vella, Joaquim Miró, s'ha afegit a les propostes de López, al mateix temps que ha carregat contra aquells que no fan la declaració quan l'haurien de fer perquè superen els llindars mínims establerts. “Dins del món bancari, auditors o economistes no fan la declaració”, ha deixat anar dient que coneix casos en primera persona, sense especificar el nombre.

“El frau s'ha de perseguir, no pot ser que encara tinguem gent que no declari”, ha sentenciat. Per això, Miró defensa la necessitat de crear un cos d'inspectors perquè es perseguís el frau.

stats