Política 04/04/2019

Els candidats es treuen les caretes

Gallardo celebra la petició de Nomen per votar d'Acord i la defineix com "coherent", mentre que el PS opta per no pronunciar-se

Ara Andorra
4 min
El candidat a cap de Govern d'AS, Eusebi Nomen, durant la compareixença davant dels mitjans el divendres passat. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaEusebi Nomen l'ha embolicada, un cop més. Després de negar l'autenticitat d'un tuit on demanava el vot a les parròquies (menys a Canillo) per a la coalició PS-L'A (d'Acord), aquest dijous ho ha dit obertament i sense embuts. Cal votar contra Demòcrates, i per a Nomen la primera opció és d'Acord. Ho ha fet en un comunicat fet públic aquest dijous: "Des d'Andorra Sobirana veiem més clar que mai la necessitat d'un front comú per alliberar Andorra d'aquesta destructiva manera de fer política. El joc brut no pot tenir majoria absoluta al Consell General! Per aquest motiu, demanem a tots els electors d'Andorra Sobirana d'Encamp, Ordino, la Massana, Andorra la Vella, Escaldes Engordany i Sant Julià que a la llista nacional votin Andorra Sobirana i que votin d'Acord a la territorial".

En aquest mateix comunicat, però, Nomen ha atribuït a un "error humà" el tuit de dimecres al vespre, que va ser esborrat al cap de poc de ser publicat, i ha negat que l'objectiu fos demanar el vot per a d'Acord. És a dir, incongruències en un mateix text. I la cosa s'ha acabat d'embolicar en l'acte d'aquest dijous al matí, on Nomen ha demanat obertament el vot per la coalició socioliberal.

El tuit d'Andorra Sobirana que va ser borrat, en què demanava el vot per a d'Acord.

Jordi Gallardo no ha trigat a recollir el guant i acceptar el suport, definint-lo com "coherent", sense descartar tampoc un pacte de govern amb Andorra Sobirana si serveix per evitar una nova victòria de Demòcrates. Unes declaracions que han posat en una situació incòmoda Pere López, ja que pel PS li pot resultat complicat situar-se al costat de la formació més ancorada a la dreta i amb la qual aparentment, tal com s'ha pogut veure en campanya, no comparteixen ni un sol punt. Però atacar la proposta serà el mateix que contradir el seu soci Gallardo i obrir esquerdes dins la coalició hores abans de les eleccions.

Nomen ofereix, Gallardo ho celebra i López calla. Alguns pensen que hi ha connexions que es desconeixen, però trobar punts d'entesa en l'àmbit ideològic entre AS i PS és abocar-se a un govern que no podrà governar, perquè tampoc Liberals i socialdemòcrates estan d'acord en tot.

Nomen: "Ens hem d'assegurar que DA no tregui la majoria"

Per a Andorra Sobirana l'actuació de Jordi Cinca a les xarxes, retuitejant el tuit de Nomen i criticant-lo, és la prova que DA "continua fent joc brut". Però si aquest dimecres van trucar a polítics i mitjans per desmentir el comunicat, aquest dijous proclamen un front comú a les llistes electorals per, segons ha dit Nomen, "assegurar-nos que DA no tregui majoria". Per això, a Canillo demanen el vot per a la seva candidatura parroquial, que "creiem que és la millor llista posicionada per guanyar DA". A la resta de parròquies "entenem que és d'Acord, però si algú percep que és una altra que voti per l'altra", ha afirmat el cap de llista.

El partit veu la "ximpleria" del ministre de Finances en funcions com la demostració que "no hi ha canvi" al partit liderat per un Xavier Espot "que té poc a dir" i un líder per darrere, que per a Nomen és Jordi Cinca. El fet d'"inundar la xarxa de piulades", fa "de la política un exercici de manipulació, aprofitant la premsa que controla per passar el missatge que considera oportú", ha declarat Nomen.

Gallardo, convençut que hi ha punts d'entesa amb AS en l'acord amb Europa

"Ho veiem coherent", perquè "és un projecte que defensa el canvi", i per acabar amb "la continuïtat de DA". Aquestes han estat les primeres paraules del candidat liberal, per opinar sobre aquest sobtat suport de Nomen cap a d'Acord. Preguntat per si aquesta coherència no entra en contradicció amb les ideologies de cadascú, Gallardo ha exposat que aquestes eleccions "no van de coherència ideològica", sinó "dels esforços que estem disposats a fer les forces polítiques del país" per pactar.

Al seu parer, Nomen ha pres consciència del que "el país necessita", que és "consens". Ha reconegut que poden partir de punts de partida ideològics diferents, i fins i tot de programàtics, però que, al final, el que compta és "arribar als consensos necessaris" que el país necessita. Per aquest motiu, L'A no té cap problema en asseure's a la taula a negociar després del 7 d'abril. També amb Andorra Sobirana.

Però, què passa amb Europa? Nomen és el candidat que més clarament en contra s'ha mostrat d'aquest acord d'associació, mentre que Liberals d'Andorra hi està a favor i proposa un referèndum. Igual que el PS. "Estic convençut que podem arribar a línies de convergència" amb el tema de l'acord d'associació, ha afirmat. I, de fet, ha plantejat, "qui hagués dit fa vuit mesos que L'A i PS haurien trobat punts d'entesa?". Gallardo ha estat taxatiu, "Andorra no és d'esquerres, ni de dretes ni de centre, necessita avançar".

Amb tot, el candidat liberal ha defensat que no es tracta de fer una unió contra DA. Durant la campanya tothom explica el seu projecte i serà un cop es tanquin els col·legis electorals que caldrà asseure's a negociar consensos. Seria "una responsabilitat aberrant" no fer-ho i portar el país al "bloqueig", ha opinat.

El PS no entra en el debat

Per la seva part, la número dos a la llista nacional socialdemòcrata, Susanna Vela, s'ha desmarcat per complet de l'afer i ha emplaçat a demanar explicacions del posicionament directament a Nomen i al gestor que porta les xares socials de la candidatura, minuts abans que el cap visible d'AS fes les declaracions. "No entrarem en aquest joc, els dies que ens queden de campanya seguirem treballant i intentarem fer passar el missatge", ha deixat clar Vela. També ha emplaçat als ciutadans a que "tinguin clares les propostes" i vagin a votar PS i d'Acord a les parroquials, "també a Canillo".

SDP veu "una irresponsabilitat" demanar el vot per "dues forces antagòniques"

Finalment, per SDP l'aposta de Nomen "la prenen d'on ve, que és d'Andorra Sobirana". El candidat d'Ordino, Felip Gallardo, no entén que es demani el vot a "una coalició entre dues forces antagòniques de tota la vida" i que no està clar què faran quan arribin al Consell perquè "cadascú votarà allò seu". "Tornarem a tenir un guirigall que ningú entendrà", ha destacat, i ha demanat a la ciutadania que "voti responsablement i vegi d'Acord com un pacte antinatural" en què els dos partits que en formen part "no tenen una idea clara del que es farà en un futur".

stats