Política 09/01/2018

UL+CC rebutgen el pressupost perquè incompleix la regla d'or

A les esmenes parcials proposen reduir la inversió a Andorra Telecom i estudiar la viabilitat d'un circuit d'entrenament de motos

E. J. M.
3 min
El conseller del grup parlamentari mixt per UL+CC Carles Naudi, aquest dimarts.

Andorra la VellaEls cinc consellers generals d'Unió Laurediana+Ciutadans Compromesos (UL+CC), adscrits al grup parlamentari mixt, han presentat una esmena a la totalitat al projecte de pressupost 2018 perquè "incompleix la llei de la regla d'or". La Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, l’anomenada regla d’or, estableix que no es pot superar el límit de dèficit anual establert. En canvi, la proposta pressupostària presentada pel Govern preveu un dèficit de caixa de 25,6 milions d’euros, un 0,8% més del previst en el marc pressupostari d’aquest exercici.

El conseller d'UL+CC Carles Naudi ha argumentat el motiu de l'esmena a la totalitat. "És cert que la regla d'or no s'ha d'aplicar obligatòriament fins al 2019, però estem al límit, quasi no hi ha marge", ja que el dèficit està per sota de l'1% del Producte Interior Brut. "Si cau una dècima, sortim fora del marc pressupostari", ha insistit. En tot cas, el parlamentari ha remarcat que si el pressupost té dèficit, l'endeutament segueix augmentant. "No creem valor ni riquesa, només paguem interessos", ha lamentat, "i no s'estan establint polítiques econòmiques que s'anticipin a futures crisis econonòmiques".

Estalvi en la majoria de partides

Per a Naudi i els companys d'UL+CC, la solució per a les finances públiques no és augmentar la pressió fiscal, sinó establir un topall a la despesa. Per això, de la quarantena d'esmenes parcials que han presentat la majoria són per reduir la despesa i disminuir el deute. "Mantenim la despesa del 2017, no toquem sous ni res, però hi ha marge de reducció en moltes partides".

Andorra Telecom és una de les societats públiques per on es passaria més la tisora. Sense tocar ni un euro dels 8,2 milions d'euros previstos per a l'edifici The Cloud –UL+CC no veu molt clar el projecte, però dona el benefici del dubte–, si vol reduir en uns 6,6 milions d'euros la resta de la partida d'inversió, prevista en més de 23 milions d'euros. L'argumentació és la següent: la llei d'Andorra Telecom diu que s'ha de destinar a inversió entre un 10-12% de la xifra de negoci de la parapública, però el pressupost 2018 hi destina un 27%. Via esmenes, UL+CC vol reduir el percentatge fins al 15%. De fet, Naudi no entén per què es destinen tants milions en aparells, aplicacions, software, centraletes i altres.

La resta d'estalvi surt de retallar partides de pavimentació ("cal invertir tres milions d'euros cada any?", es pregunta Naudi), de calefacció, de mobiliari, de vehicles, etcètera.

Reduir l'impacte de l'ETR de l'Aldosa

Mentre per una banda retalla per estalviar, UL+CC proposa destinar 200.000 euros a millorar l'impacte visual, medi ambiental i per a la salut de l'ETR de l'Aldosa, l'estació elèctrica que FEDA construirà al bosc de la Gonarda. Si, com sembla, la seva ubicació ja està data i beneïda, almenys que es construeixi el més lluny possible dels habitatges i que es camufli entre la vegetació, ha comentat Naudi.

Un circuit per a motoristes

Finalment, Naudi ha exposat que una de les esmenes presentades suggereix dedicar 25.000 euros per elaborar un estudi de viabilitat sobre un cirucit d'entrenament per a pilots de moto, aprofitant que el país té molta tirada per aquest esport. De fet, hi ha molts pilots de motociclisme, de diferents disciplines, residents al país, i UL+CC opina que s'ha d'aprofitar l'oportunitat. "Un circuit d'aquestes característiques pot atreure més pilots a instal·lar-se a Andorra, escoles de pilots, de mecànics, escuderies, que les marques traslladin les seus socials... Pot esdevenir un important clúster econòmic", ha resolt.

El conseller ha deixat clar que el Govern no ha de ser qui construeixi el circuit, però considera que ha de valorar-ne l'oportunitat, ja que pot atreure inversió, negoci i crear llocs de treball. En tot cas, Naudi adverteix que no estan parlant de construir un Circuit de Catalunya, impossible per les dimensions, sinó d'una infraestructura més modesta però polivalent per poder entrenar diferents disciplines.

stats