Política 08/04/2019

Les urnes donen a Espot la clau per governar

D'Acord dona la campanada a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany i treu la majoria absoluta als demòcrates

Joan Ramon Baiges
3 min
La composició del Consell General i els percentatges assolits pels partits a nivell nacional, comparat amb el 2015.

Andorra la VellaEls resultats de les eleccions mostren un escenari amb Demòcrates com a força clarament guanyadora i el PS amb un ascens fulgurant que el converteixen en la segona força molt consolidada i un destacat creixement. La mala notícia per a DA es que perd la majoria absoiuta i la bona per als socialdemòcrates és que han tret rèdit de la seva marca d'Acord amb els liberals i han donat la campanada a Escaldes-Engordany i han recuperat la capital per només 12 vots de diferència. També pel que fa a la circumscripció territorial, Demòcrates manté el tradicional feu de Canillo, guanya a Encamp i Ordino. UL-terceravia fa bons els pronòstics i s'imposa a Sant Julià, mentre que Ciutadans Compromesos s'endú el triomf a la Massana, encara que s'ha de tenir en compte el bon resultat de d'Acord i el gran nombre de vots en blanc, que s'han d'interpretar per la indefinició que ha mostrat la llista de Raül Ferrer i Carles Naudi entre DA i terceravia, que se suposa que ha fet que molts ciutadans hagin optat per la papereta en blanc.

En la circumscripció nacional Demòcrates baixa només una mica més d'un punt respecte al 2015, amb un fort increment del PS respecte a les eleccions generals de fa quatre anys que el van portar al grup mixt. PS guanya a la capital per la nacional, terceravia-UL ho fa a Sant Julià i la resta del territori és de color taronja. Liberals cau i paga la factura de l'escisió i treu el mateix resultat que els seus exsocis, ara agrupats en la terceravia, ja que la fórmula de d'Acord els permet guanyar dos consellers (el d'Escaldes i el de la capital). Mal resultat per a SDP que perd els dos consellers del 2015 i es queda sense representació al Consell General, mentre que Andorra Sobirana i Unió pel Progrés (UPA) fracassen en el seu intent de tenir veu al parlament.

Els resultats mostren un relatiu desgast dels vuit anys de legislatura demòcrata amb Toni Martí i l'èxit de la creació de d'Acord, encara que DA aguanta el cop gràcies a l'efecte Espot i amb els cinc consellers nacionals i els sis territorials (11 consellers o 13 si s'afegeixen Ciutadans Compromesos) està en disposició de governar de forma còmoda ambs els consellers de la terceravia tots (junts sumarien 17 escons) o només amb els de Pintat sense CC (sumarien 15), una possibilitat que 'a priori' no ha de suposar grans dificultats si s'aconsegueix un consens en un tema que per a Josep Pintat és fonamenal: l'acord d'associació amb la Unió Europea. Està clar que Demòcrates haurà de reduir la velocitat de la negociació a Europa i començar a escoltar el posicionament dels consellers generals lauredians d'UL.

El PS i Liberals no sumen per formar govern (11), per la qual cosa els resultats de les urnes només permeten una coalició liderada per Espot amb suports que poden ser puntuals o una fórmula consolidada per a tota la legislatura. Espot és l'únic que pot sumar consellers per liderar el mandat els propers quatre anys. PS-L'A no sumen prou i és impossible que puguin arribar a un acord amb alguna de les altres forces al Consell General com la terceravia o Ciutadans Compromesos, molt més propers a Espot i la seva llista guanyadora. El PS ha obtingut 7 consellers generals (5 nacionals i dos parròquials) i L'A només dos a la nacional i dos parroquials, de forma que Jordi Gallardo i Ferran Costa tornen al Consell General. Terceravia obté dos consellesr nacionasl i els dos de Sant Julià (4) i CC els dos de la Massana.

Andorra ha celebrat aquest diumenge les vuitenes eleccions democràtiques al Consell General de la seva història. La participació ha estat del 68,32%, un cop tancats els col·legis electorals, un 2,7% més que en els comicis de 2015, quan va ser del 65,62%.

Segons les dades facilitades pel Govern, al tancament dels col·legis electorals, dels 27.278 electors cridats a les urnes, 18.638 han exercit el seu dret al vot. Les xifres de votants inclouen les dades del vot a la Batllia, que han estat de 7.140 electors. Els vots en blanc i els nuls sumen 853 paperetes.

stats