Política 19/06/2019

L'USdA demana que la cimera social es faci abans d'acabar l'any

El sindicat ha respost la carta que primer va fer arribar Gallardo on demana la posada en marxa d'aquesta taula de treball

Ara Andorra
2 min
Un moment de la manifestació del passat desembre. / ARXIU ARA

Andorra la VellaLa Unió Sindical d'Andorra (USdA) ha fet arribar aquest dimecres la resposta a la carta que el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va tramitar fa uns dies. En la missiva, tal com ja es va avançar, el secretari general del sindicat, Gabriel Ubach, demana la convocatòria d'una “cimera de primera urgència” que serveixi per establir “un estudi aprofundit del cost de la vida a Andorra tenint en compte el preu de l'habitatge, la cistella de la compra, la calefacció, assegurances i tot el necessari per poder viure dignament”. La trobada, que segons Ubach hauria de reunir “el Govern, tots els grups parlamentaris, els diferents actors socials, el raonador del ciutadà i els sindicats”, s'hauria de celebrar abans del mes de desembre del 2019.

En la primera carta que Gallardo va fer arribar al sindicat parlava exclusivament de la problemàtica que darrerament ha denunciat l'USdA en referència a que hi ha entre un 30 i 35% d'empreses que no estan aplicant la llei i no han incrementat l'IPC als salaris. En veure la situació, el ministre es posava a disposició del sindicat per prendre les mesures escaients. Davant d'aquesta resposta positiva l'USdA ha aprofitat per anar més enllà i demanar la cimera social.

Ubach recorda a la carta que “l'ascensor social del nostre país es troba aturat” des de fa temps i focalitza la principal problemàtica en relació als preus dels habitatges. “No veig per enlloc la voluntat d'oferir cap pis de protecció oficial a la classe mitjana del nostre país, com pisos de lloguer o venda per les classes treballadores, no en veig cap per sota 300.000 euros”, destaca el secretari general. El sindicalista afegeix que “no podem continuar ignorant el poble andorrà que pateix la brutal especulació immobiliària, la qual només afavoreix uns quants en contra del interès general, igual que el desgavell existent entre els salaris i pensions en relació al cost de la vida a Andorra”.

Amb tot plegat, el sindicat espera que la trobada serveixi per “no afegir pegats a una situació insostenible” i creu que la cimera hauria de permetre “no eternitzar una problemàtica d'extrema gravetat que no es pot continuar dilatant en el temps”. Ara falta esperar la resposta de l'executiu a la proposta.

stats