Política 08/09/2019

Valoracions al discurs institucional de Roser Suñé

Tots els presidents dels grups parlamentaris amb representació en el Consell General han valorat el discurs de la síndica general

Carles Alonso
6 min
El Cap de Govern, Xavier Espot, valorant el discurs institucional de la Síndica General. / C. A.

Andorra la VellaLes valoracions de tots els grups polítics no s'han fet esperar. Tot i que la majoria han coincidit que Suñé ha fet un discurs molt "neutre", el cap de Govern Xavier Espot i els diferents presidents dels grups parlamentaris han volgut dir la seva al respecte.

Les paraules de la síndica general han estat valorades àmpliament per Xavier Espot al dir que "comparteixo no només la forma sinó també el fons del discurs de la síndica. Ha apel·lat i ha fet referència als problemes reals dels ciutadans i evidentment la qüestió del poder adquisitiu i de l'habitatge, són uns dels problemes que tenim ara sobre la taula i que els ciutadans demanen solucions" Espot ha afegit "també ha introduït el concepte de la sostenibilitat. Hem de trobar solucions pels ciutadans, però hem de fer que aquestes solucions siguin per una banda realistes i per altra banda que siguin sostenibles a mitjà o llarg termini, i amb això estem treballant".

En referència al problema de l'habitatge a Andorra, Espot ha explicat que "el ministre d'Afers socials i d'Habitatge té un encàrrec molt clar. A partir del mes de setembre ha de posar damunt la taula tot una sèrie de mesures urgents i d'altres no tan urgents, però més a llarg termini, per intentar trobar solució a aquesta qüestió".

I per acabar el cap de Govern també ha parlat del poder adquisitiu i els salaris dels andorrans al dir que "tenim un compromís molt ferm que vam assumir durant la campanya electoral, que a més a més forma part del programa comú de legislatura que hem pactat amb els nostres socis de govern i per tant, des del propi pressupost, aquests compromisos sortiran a la llum i es veuran reflectits. D'aquesta manera ens comprometem a anar incrementant, més enllà de l'IPC, aquest salari mínim, per arribar a un topall d'un mínim de 1.200 euros a final de legislatura".

Carles Ensenyat, atenent als mitjans de comunicació. / A. S.

El president del grup parlamentari Demòcrates, Carles Ensenyat, ha comentat el discurs de la síndica general dient "hi ha tres eixos a treballar que durant el període de sessions que comença avui ens esforçarem per tirar endavant. Bàsicament serà la pujada del salari mínim, tota la problemàtica amb l'habitatge i per últim, sostenibilitat ambiental, econòmic i social". En la mateixa línia que la síndica, Ensenyat ha comentat, en referència als pactes d'estat que "crec que és molt important que totes les forces polítiques es trobin perquè són decisions que dictaminen el futur del nostre país". Sobre l'afer dels salaris que ha reclamat Roser Suñé, el president del grup parlamentari de Demòcrates ha explicat que "pel que fa al salari mínim tenim una idea que sigui el 60% del salari mitjà en un període màxim de 4 anys. El salari mínim s'haurà de situar en els 1.200 euros però també caldrà apujar els altres sous, ja que sinó cada vegada hi hauria més gent cobrant el salari mínim quan no és això el que es vol". Pel que fa a l'altra reclamació de la síndica general, sobre l'habitatge, Ensenyat ha comentat que "la taula de l'habitatge està treballant i aviat començaran a sortir mesures concretes".

Ferran Costa, fent declaracions als mitjans de comunicació. / C. A.

Un dels socis de DA en el Govern com és el partit Liberal també ha sortit al pas per valorar el discurs institucional de la síndica general. Ho ha fet el president del grup parlamentari, Ferran Costa, que ha comentat que "bàsicament un discurs molt benvingut i molt assenyat. Crec que és aquest el seny que ens faria falta avui com a país". Costa ha analitzat els tres eixos vertebradors que en el seu discurs ha fet Suñé i ha comentat que "bàsicament tres grans eixos: un lluitar per la sostenibilitat futura, que ho trobo bé, quan el polític normalment pensa en els quatre anys i no més enllà. Crec que és una bona reflexió i més, en dies com avui". Costa ha estat molt clar al valorar les paraules de la Síndica al dir que "benvinguts els consells que s'amaguen darrere el discurs de la síndica i penso que el Manual Digest hauria de ser una referència de capçalera per a tot polític".

D'altra banda, el grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, soci també de DA i Liberals en el Govern, de la mà del seu president Carles Naudi ha valorat el discurs institucional de la síndica dient que "ha estat molt interessant que hagi fet menció a les màximes de Fiter i Rossell, perquè són valors que tot i que molts no són vigents, altres els hem de tenir presents per no perdre'ls de vista". Naudi ha afegit "la pau social i l'estabilitat pel manteniment de les nostres especificitats en aquells aspectes relatius a l'acord d'associació, són vitals. L'acord de llibertat de persones, entenem que és intocable". El dia que Andorra hipotèticament tingui lliure circulació de persones es posarien en entredit la seguretat ciutadana i la pau social". Pel que fa als problemes sobre l'habitatge Naudi ha comentat que "el debat de la habitatge s'està perdent amb fórmules estrambòtiques. Tenim una llei del sol que remunta a molts anys enrere i pots ser el que cal posar a sobre de la taula, d'una manera valenta, és la modificació de les volumetries i l'edificabilitat, perquè el preu del sol ha anat pujant de manera exponencial al llarg de les últimes dècades". La reflexió del president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos és clara, al dir que "a llarg termini Andorra té un gran problema, com li passa a tots els petits països. Tenim el terreny que tenim i amb aquest es poden fer els pisos que es poden fer. Cal pensar fórmules per augmentar l'edificabilitat a canvi que sigui només disponible a pisos socials a preus regulables pel Govern".

El president del grup parlamentari socialdemòcrata (PS) Pere López valorant el discuts de Roser Suñé. / A. S.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López també ha valorat el discurs institucional de la síndica general Roser Suñe. Ho ha fet dient "crec que ha estat bastant neutre, en aquest inici de legislatura". López ha afegit que "ha comentat dues qüestions molt importants com són l'habitatge i els salaris. Des del PS hem estat treballant, entrant proposicions de llei. Crec que cal veure si la preocupació sobre l'habitatge és real, ja que no hi ha prou en fer discursos o escrits als diaris, si després no hi hagi cap proposta o mesura valenta per aportar solucions". Sobre els tres pactes d'estat, on la síndica general ha demanat a tots els grups parlamentaris el seu suport, Pere López ha comentat que "hem tingut les primeres reunions sobre els tres grans pactes d'estat, però creiem que són molt prèvies i no podem dir res sobre els pactes d'estat". Durant aquest primer mes de curs polític es preveu l'entrada dels pressupostos, on segon López "crec que no hi seran les propostes de salari mínim i habitatges perquè entrarà tard". Tot i això López ha donat la solució al dir que "abans d'entrar per via pressupostària, caldria preparar els mecanismes que aportin solucions efectives a la problemàtica de l'habitatge".

Josep Pintat, valorant el discurs de la Síndica General. / A. S.

El president del grup parlamentari de terceravia + Unió Laurediana + Independents, Josep Pintat, ha estat molt ràpid al valorar les paraules de la síndica general al comentar que "no he sentit que hagi fet menció a la visita del copríncep Macron a Andorra". Pintat ha afegit "la segona part del discurs ha estat una repetició del que va ser el debat d'investidura". El president del grup parlamentari de terceravia + Unió Laurediana + independents ha analitzat la voluntat de fer un canvi democràtic al país dient que "està molt bé que es digui que es vol fer un canvi democràtic poder estaria bé començar a parlar de fer un canvi electoral". Sobre els tres pactes d'estats, Pintat ha reclamat que "nosaltres vam proposar tres més i no els hem vist". Pintat ha estat crític sobre el que ha dit la síndica general sobre el salari just al dir que "des del moment que es parla d'un salari just és que no hi ha" per acabar sentenciant "aquesta no ha estat la posició del seu grup parlamentari".

stats