Política 24/11/2022

(Vídeo) Surten a la llum tots els accionistes de BPA i el percentatge que tenien

Espot recorda que va votar a favor de la 'llei AREB', tot i que la seva família perdia el valor del 5,4% de les accions de l'entitat

ARA Andorra
2 min
Façana de l'antiga BPA.

Andorra la VellaLa querella que Higini Cierco ha presentat contra Xavier Espot per prevaricació en l’afer BPA ha tret a la llum la composició exacta de l’accionariat. Tots ells van perdre el valor dels seus títols amb la llei ‘BPA’ que acabaria amb la resolució de l’entitat després que els Estats Units fes inviable la continuïtat del banc amb l’acusació de pràctiques de blanqueig internacional a la gran escala.

La composició dels propietaris deixa clar que Espot va votar a favor de la llei que deixava sense valor les accions i sense opció d’indemnització, tot i que la seva família (la seva mare i les seves tietes) sumaven el 5,4% dels títols. La família d’Espot va ser la segona més perjudicada de la decisió després dels Cierco, tot i que a força distància ja que els principals accionistes controlaven tres quartes parts de l’entitat. Dels accionistes minoritaris, la família del Cap de Govern va ser la que més va perdre amb la decisió que Espot va votar a favor.

Com a persona individual, qui tenia més accions era l’antic CEO de l’entitat Joan Pau Miquel amb un 3,4%.

El repartiment accionarial era el següent.

Successors d’Higini Cierco García tenia un 69,23%. Aquí s’ha de sumar el que tenien Higini i Ramon Cierco i la seva mare, un 2,1% cadascun. En total, la família Cierco tenia un 75,5% de les accions. La família del Cap de Govern disposava d’un 5,4% dividit a parts iguals entre la seva mare i les seves tietes (Melània, Anna Maria i Imma Zamora Bonet) amb un 1,8% cadascuna.

Joan Pau Miquel Prats era l’accionista individual amb més percentatge, un 3,4%. La resta d’accionistes són els següents:

Antoni Farguell Adellach (1,91%)

Antoni Riberaygua Sasplugas (0,23%)

Ferran Font Pol (0,67%)

Maria Pol Coma (0,67%)

Bonaventura Riberaygua Esteve (2,0%)

Bonaventura Riberaygua Sasplugas (0,50%)

Concepció Ballabriga Orus (0,75%)

Josepa Padilla Ballabriga (0,60%)

Francesc Pallàs Viladomat (0,86%)

Ferran Font Riudebàs (0,67%)

Srs. Armengol (1,82%)

Srs. Pallàs (1,80%)

Sr. Santuré (1,67%)

Maria Mercè Santuré Canturri (0,17%)

Anna Santuré Canturri (0,17%)

stats