Política 12/12/2019

De Vivand al Clot d’Emprivat passant de puntetes per l’heliport

Aleix esquiva la confrontació amb la infraestructura aeroportuària però no evita els retrets per l'herència que rep

M. F.
3 min
Miquel Aleix (Demòcrates+Indepepdents); Jordi Rubia (Terceravia+Indepepdents); Rosa Gili (PS+Independents) i Higini Martínez-Illescas (UxEE), moments abans del debat televisiu. / M. F.

Andorra la VellaVivand, el Clot d'Emprivat, la vall del Madriu o les inversions que han quedat pendents han estat els temes que han enfrontat els caps de llista que concorren als comicis a Escaldes-Engordany, Higini Martínez-Illescas, d'Unió x Escaldes-Engordany; Rosa Gili, del Partit Socialdemòcrata+Independents; Jordi Rubia, de Terceravia+Independents, i Miquel Aleix, de Demòcrates+Independents. I quan semblava que l'heliport podia ser el punt culminant dels retrets, Aleix ha esquivat la polèmica. Gili defensava que des de la seva formació diuen "clarament no aquesta infraestructura" i ha manifestat que li sobtava que "encara es parli d'això, que encara hi hagi persones importants de Demòcrates que en parlessin la setmana passada". Martínez-Illescas també mostrava el seu rebuig a la infraestructura i Rubia ha dit que ell va ser cofundador de la plataforma i ha recordat com, quan van anar a veure els polítics, a l'actual cònsol major, Trini Marín i a Aleix, que llavors estava al Consell General, no van trobar el suport necessari. "Tots diuen no a l'heliport però jo encara no m'ho crec" ha conclòs Rubia, afegint que tampoc el vol per a cap altra parròquia. Mentrestant, lluny de respondre a les apel·lacions que li feien, Aleix s'ha centrat a detallar els projectes per a la parròquia.

El que havia obert el foc d'atacs contra Aleix i Demòcrates ha estat Martínez-Illescas, que ha posat sobre la taula els números del comú. "Evidentment, s'ha baixat endeutament, però quan se'n baixa molt és perquè s'han deixat de fer inversions", i n'ha enumerat algunes com la separativa a Fiter i Rossell. De seguida s'hi ha sumat Gili que ha retret a Aleix que s'estigués "vantant" quan hi ha moltes inversions que han quedat pendents, i ha incidit en la separativa, retraient-li que si no s'havia fet era perquè "no fa bonic".

Ha estat Aleix el que ha convidat la resta de caps de llista a parlar de l'habitatge i en aquest sentit, tots han coincidit a assenyalar que és una problemàtica sobre la qual cal intervenir. Gili proposava un índex de preus de referència; Martínez-Illescas que el comú doni un terreny perquè es facin pisos socials i Rubia que es compri un terreny a Fiter i Rossell per construir 100 pisos que es posin al mercat a un preu màxim del 50% del salari mínim. Mentre, Aleix es comprometia a treballar amb la taula de l'habitatge per trobar solucions. El debat, però, no ha quallat i s'ha passat al torn en què cadascun dels candidats ha anat enumerant propostes en l'àmbit social, algunes de comunes, com l'educador de carrer que proposen Demòcrates i PS. Hauria d'arribar la proposta del candidat d'UxEE de fer una residència per a la gent gran perquè Rubia li retragués que volgués dedicar un terreny al Falgueró per construir-la, ja que ha defensat que allà hauria d'anar un centre de rehabilitació per als joves amb problemes de drogodependències. I quan Martínez-Illescas li ha dit que hi ha molta gent que no pot pagar el preu d'una residència privada, Rubia li ha respost que ell té la sogra en una i que "ningú millor" que ell sap el que és això. Però aquesta interpel·lació no l'ha fet variar de la seva proposta d'un centre per a joves.

"Un tema calent és el Clot d'Emprivat. Es podran aixecar torres de fins a 20 pisos", posava sobre la taula Martínez-Illescas, tot reconeixent que Liberals van votar a favor de la modificació del pla d'urbanisme que permet aquesta opció, com després també li recordaria Aleix. El cap de llista d'UxEE ha manifestat que va faltar "pedagogia" i que el resultat no serà el que ell pensava. Gili li ha agafat el guant i ha manifestat que la seva companya Cèlia Vendrell va votar a favor però que "si sabessin el que saben ara no haguessin votat a favor".

I arribats a la part de la vall del Madriu, Aleix tampoc no s'ha pogut escapar d'haver de donar explicacions per allò que els seus contrincants, especialment Gili, creuen que no s'ha fet per posar-la en valor. Aleix ha reconegut que cal dinamitzar-la i per això ha proposat activitats a la part baixa. Martínez-Illescas ha reivindicat el seu projecte d'una casa de guardes i Rubia facilitar-ne l'accés. Al seu torn, Gili proposa un nou pla de gestió, afegint que "quan es parla de la vall del Madriu amb Demòcrates és com el dia de la marmota". "Vostè agafa tota l'herència", li ha etzibat Martínez-Illescas a Aleix. I, de fet, d'aquesta herència ha hagut de donar explicacions durant tot el debat.

stats