Política 31/10/2018

Vives demana col·laboració als comuns per a la creació d'habitatges socials

El copríncep defineix aquesta situació com un dels reptes del Principat

Ana
2 min
La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, l'arquebisbe d'Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i el cònsol menor, Marc Calvet, durant la visita pastoral celebrada aquest dimecres. / M. P. (ANA)

Escaldes-EngordanyL'arquebisbe d'Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha parlat aquest dimecres sobre un dels reptes actuals d'Andorra, l'habitatge. En aquest sentit, i en el marc de la seva visita pastoral a la parròquia d'Escaldes-Engordany, ha manifestat el desig de la creació d'habitatges socials per a totes aquelles persones que ho estan demandant. Tot i que ha assegurat que aquest assumpte pertany al Govern, Vives ha demanat la col·laboració dels comuns ja que "és provable que la iniciativa privada no tingui en compte les rendes més baixes, el jovent o els padrins". Per tant, ha definit aquest problema com un dels reptes del Principat. Quant a aquest assumpte, la cònsol major, Trini Marín, que ha estat l'encarregada de rebre l'arquebisbe juntament amb el cònsol menor, Marc Calvet, i l'equip comunal, ha afirmat que les diferents parròquies "han de ser participatives" i en relació a Escaldes ha manifestat que "el cadastre està acabat" a falta de veure els pisos que realment estan buits i saber la quantitat d'ells que hi ha.

Un altre dels afers que ha destacat el copríncep durant la seva intervenció ha estat l'acord d'associació amb la Unió Europea. En aquest sentit, Vives ha manifestat què no li pertoca determinar "quin ha de ser el ritme i com s'han de fer els acords amb la UE i Europa en general". Tot i això, ha defensat què "tots els partits s'han de plantejar aquesta situació" ja que és un "tema de país". D'aquesta manera, també ha assegurat que Andorra és un país europeu i "ens hem de sentir responsables del que això significa" sense fer un "pas enrere" ja que aquesta associació suposa un esdeveniment important i un "compromís i unes pèrdues que s'han d'assumir". Per tant, si el Govern actual està caminant cap a un acord d'associació "estic d'acord". A més, ha manifestat que tenir pactes amb els països veïns (França i Espanya) que estan a la UE és "tenir pactes amb Europa". Per tant, ha afirmat que s'haurà de veure com s'adequa i respectarà les decisions preses al Consell General. Per la seva banda, Marín ha defensat què "hem d'anar cap aquest camí i no quedar-nos enrere".

Aquests no han estat els únics temes que Vives ha tractat en la seva visita. Pel que fa a l'economia, s'ha alegrat de la situació econòmica del comú, que se situa amb uns comptes "sanejats" i "en expansió". D'altra banda, també ha parlat sobre la responsabilitat mediambiental existent on els "comuns hi poden fer molt". L'acollida dels refugiats ha estat un altre aspecte que ha encoratjat, ja que ha mostrat la seva voluntat de ser "proactius pel que fa a la sensibilitat per la igualtat i la fraternitat". A més, ha defensat que Andorra ha de ser un país que s'ha de plantejar els reptes de l'afavoriment a la vida i escoltar què és el que vol la societat andorrana.

Aquesta visita del copríncep a Escaldes-Engordany tan sols ha estat l'inici del programa, ja que passarà per diferents espais, institucions i administracions de la parròquia fins el proper dia 13 de novembre. Durant aquest dimecres a la tarda, Vives visitarà les instal·lacions de Caldea-Inúu i els malalts escaldencs.

stats