Política 21/12/2017

Més de 3.400 residents han votat a les eleccions al Parlament de Catalunya

La participació gairebé es dobla respecte els comicis del setembre del 2015

Ara Andorra
3 min
Una persona vota a l'ambaixada d'Espanya a Andorra per les eleccions al Parlament de Catalunya. / M. M.

Andorra la VellaUn total de 3.474 residents catalans han votat a les eleccions al Parlament de Catalunya, de les 3.951 persones incloses al Cens d'Electors Residents Absents (CERA) que havien sol·licitat exercir el dret de vot a Andorra, el que representa un 26,51% del cens electoral de residents catalans a Andorra (13.102). La majoria dels qui havien sol·licitat votar ho han fet o bé per correu o bé a les urnes habilitades a l'ambaixada d'Espanya. A les eleccions catalanes del 27 de setembre del 2015 van ser 12.391 els residents catalans a Andorra amb dret de vot, mentre que ara la xifra ha pujat fins als 13.102 electors. El nombre de votants s'ha gairebé doblat, ja que a les eleccions del 2015 van participar uns 2.000 residents.

El dret de vot s'ha pogut exercir des del diumenge, des de les nou del matí fins a les vuit del vespre, i fins aquest dijous a les 13.30 hores. Durant les quatre jornades i mitja no hi ha hagut cap incidència destacable, segons ha confirmat l'organitzador del grup d'observadors a Andorra, Santi Macià. Amb tot, Macià ha puntualitzat que el diumenge el grup d'observadors no va ser avisat per assistir al recompte de vots per correu, per tant, no van poder vigilar uns 600 vots. Tot i això, "no creiem que hagi passat res", ha admès.

Durant totes les hores en què l'ambaixada espanyola ha permès el vot, sempre hi ha hagut entre una i tres persones fent d'observadores per garantir un procediment net. En total, han estat 23 observadors: uns vuit o nou tant per JuntsxCatalunya com per ERC, quatre o cinc de la CUP i només un que representava el bloc constitucionalista, "i que només ha estat dues hores en tots els dies", ha dit Macià. La xifra d'observadors per validar un procés electoral a Andorra ha estat inèdita.

Com a anècdota, Macià ha explicat que el primer dia que va anar a l'ambaixada, com que duia un cartell groc que l'identificava com a observador per la CUP, no el volien deixar entrar, tot i que després de parlar una estona va poder entrar amb el cartell sense problemes. Els observadors han estat obligats a ser neutres, però alguns votants han exercit el seu dret amb llaços grocs, que reclamen la llibertat per als presos polítics, bufandes i peces de vestir grogues, pins reivindicatius, etcètera. Algunes persones, fins i tot, s'han emocionat i han reclamat el retorn del president Carles Puigdemont.

Macià ha afegit que alguna gent que ha anat a votar a l'ambaixada espanyola preguntava dubtes als osbervadors, però aquests els adreçaven al personal de l'ambaixada ja que ells no hi podien intervenir. "Tot el procés ha estat net", ha garantit Macià, "i a l'ambaixada ens han tractat molt bé". Tots els vots recollits s'han guardat en un valises diplomàtiques, segellades davant dels observadors, i els vots s'enviaran a cadascuna de les juntes electorals provincials (corresponents a les quatre províncies catalanes). Quan hi arribin, es desprecintaran davant d'observadors electorals, s'obriran els sobres i es recomptaran els vots, i s'afegiran al recompte global. Aquest procediment encara tardarà uns dies.

De moment, cap resident s'ha queixat de no haver rebut a temps les paperetes per votar, que s'han hagut de recollir, personalment, a les oficines de correus. El vot s'havia de portar en mà a l'ambaixada, tant si es volia enviar per correu o es volia dipositar directament a l'urna. Durant la primera jornada que s'ha pogut votar, diumenge passat, van votar unes 900 persones. La xifra s'ha anat reduint dia a dia, fins que aquest dijous només han acudit a l'ambaixada unes 300 persones. El moment amb més afluència, amb cua inclosa, ha estat a primera hora, a les nou, i a partir de les cinc de la tarda ja no hi ha anat ningú.

El cens total de votants per a les eleccions catalanes convocades pel govern espanyol en aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola és de 5.553.983 electors, 224.844 dels quals resideixen a l'exterior. Andorra és el sisè país amb més electors catalans, després de França, Argentina, Alemanya, els Estats Units i Mèxic.

stats