Política 12/04/2019

Un líder de Vox és el numismàtic que va fer la 'guerra' contra els euros andorrans

La Batllia va imposar a Rubén Pulido una condemna de cinc mesos de presó condicional per "calumniar" funcionaris andorrans

Ara Andora
3 min
Rubén Pulido, ara número dos del partit d'extrema dreta a Sevilla / ARA ANDORRA

Andorra la VellaEl número dos de les llistes de Vox al Congrés per Sevilla, Rubén Pulido, va ser condemnat el juny 2018 per la justícia andorrana a cinc mesos de presó pels delictes menors de calúmnies i difamacions contra funcionaris públics andorrans.

Tal com publica El Español, Pulido va criticar públicament els presumptes abusos en la venda de moneda encunyada pel Principat d'Andorra que, segons ell, havien generat un mercat negre de més de tres milions d'euros en el qual podien participar taxistes, policies i fins i tot treballadors de la duana.

Unes declaracions que va fer als mitjans de comunicació andorrans i també en un correu electrònic que va enviar al ministre de Finances i Funció Pública d'Andorra, Jordi Cinca, arran de les quals el govern andorrà va decidir demandar-lo. Pulido va estar molt actiu a Twitter contra Cinca i els euros andorrans.

El correu a Cinca

Segons es recull en la sentència de la secció d'instrucció 1 de Batllia d'Andorra que publica El Español, el correu que Pulido va enviar a Cinca deia el següent: "En tot aquest temps he rebut suculentes ofertes de premsa andorrana per tal de publicar a manera de dossier tota la documentació que la nostra empresa té relativa a comunicacions amb diverses persones a Andorra, des de persones lligades a la política del país fins a personal pertanyent a duanes que ens oferien certs privilegis a canvi de quanties econòmiques".

Aquesta secció d'instrucció ha considerat, després de consultar amb la Fsicalia i amb l'advocat d'ofici com mana el precepte, que "els fets esmentats són constitutius dels delictes menors de calúmnies i difamacions cap a funcionaris públics, tipificats respectivament els articles 172 i 173.2 del Codi Penal amb l'agreujant en relació a les calúmnies de ser el subjecte passiu funcionaris en exercici de les seves funcions de l'article 30 del Codi Penal i que el resultat de les diligències practicades és suficient per creure responsable penalment a Rubén Pulido".

Pulido va fer les esmentades declaracions sent l'amo de l'empresa Pulifil del sector de la numismàtica (estudi i col·leccionisme de monedes). Com a president d'aquesta empresa va estar embolicat en una polèmica per no lliurar comandes de monedes als seus clients ni tampoc tornar els diners per les seves compres.

En aquells moments, fonts del Govern van explicar que l'empresari va enviar un correu electrònic denunciant irregularitats per part de diversos funcionaris de l'administració. El ministeri de Finances va posar-s'hi en contacte per tal que aportés proves de les acusacions que va fer, per si calia investigar els fets. Atès que el numismàtic no va facilitar cap evidència dels fets, el Govern va portar el cas a la fiscalia i la Batllia va fer una investigació per un presumpte delicte de calúmnies amb publicitat i de difamació contra funcionaris públics.

Segons va explicar aleshores Pulido a l'ARA Andorra, va alertar de les males pràctiques perquè estaven afectant negativament tant a la seva empresa com a altres numismàtics, però que no ho va fer amb cap intencionalitat d'inculpar ningú.

Pel que fa a les evidències que se li va demanar que aportés, l'empresari va assegurar que "era una cosa que saltava a la vista", referint-se als casos que van sortir a la llum com el d'un funcionari de policia que va suplantar identitats per recollir estoigs d'euros destinats als residents.

Precisament, el Tribunal de Corts va jutjar dimecres passat a aquest policia. Segons va publicar El Periòdic d'Andorra, se'l jutja per dos delictes, un menor de creació immediata de document inveraç per particular i un major d'usurpació d'identitat. L'agent, que té antecedents penals, va obtenir presumptament les dades sensibles d'una ciutadana i, sota el seu nom, va comprar un lot de monedes –pel seu valor facial de 3,88 euros– amb la targeta de crèdit. El mateix rotatiu comenta que la compra, no obstant això, se l'atribueix a la seva parella sentimental d'aleshores que va negar al tribunal qualsevol relació amb els fets. La Fiscalia sol·licita per a l'home dotze mesos de presó condicional.

stats