Política 05/12/2019

Les xifres i el destí dels turistes

Després de vuit anys amb una sola llista, el debat torna a Canillo

M. F.
3 min
El candidat d'Objectiu Comú, Albert Torres; el moderador, Jordi Cama i el candidat de Demòcrates + Independents, Francesc Camp, moments abans de l'inici del debat. / M. F.

Andorra la VellaNomés començar el debat televisiu de Canillo el candidat de Demòcrates + Independents, Francesc Camp, celebrava que es pogués celebrar aquest intercanvi d'idees, ja que en els dos comicis anteriors només s'havia presentat una llista a la parròquia. Aquesta afirmació ja feia sospitar que hi hauria confrontació i així ha estat. Saber on van els turistes, les inversions que es volen fer o si els programa d'uns i d'altres tenen més o menys propostes han estat punts de fricció entre Camp i el candidat d'Objectiu Comú, Albert Torres.

On són els turistes? Aquesta ha estat una de les preguntes que ha planat durant una bona part del debat televisiu. Torres manifestava, des de la seva experiència personal, que des de casa seva els veu "passar" dirigint-se des del roc del Quer cap a Ordino. Camp també tirava d'experiència personal per negar que aquesta infraestructura no tingui impacte a la parròquia. Ha tret pit de la feina feta al capdavant del ministeri de Turisme per fer incrementar els turistes i, a més, ha explicat que des d'un petit restaurant que ha muntat pot copsar que aquests turistes sí que fan despesa a la parròquia, una de les preocupacions de Torres. I és que s'ha evidenciat que les xifres són una preocupació per als dos candidats, ja que mentre que Torres es mostrava preocupat pels diners que des de Demòcrates es volen destinar a potenciar el turisme, Camp argumentava que "si es volen grans resultats s'han de fer grans coses" i demanava a Torres concreció sobre la proposta d'esquí durant tot l'any. El cap de llista d'Objectiu Comú responia que "no n'hi ha prou amb projectes de grans xifres" i detallava que vol posar simuladors d'esquí al Palau de Gel. Els simuladors no han semblat del gust de Camp, que li ha respost que això no és el que necessita el Palau de Gel.

Les xifres i el turisme tornaven a la palestra encara que no ja no eren el tema del debat, ja s'havia passat al bloc de social, i això ha obligat el moderador, Jordi Cama, a apel·lar els candidats a explicar què proposen en l'àmbit social. I és que mentre es debatia aquest apartat, el volum de pisos turístics il·legals, els anys d'experiència de Torres com a treballador de la banca o el cost del transport públic d'uns i dels altres (tots dos en proposen, s'ha encarregat de dir Camp per tranquil·litzar els ciutadans) tornaven a estar sobre la taula.

Camp demanava que Torres fos "més ambiciós" en les seves propostes per als joves (cedir espais perquè es puguin reunir i recolzar-los per la festa major) i, com en el cas dels projectes turístics, apel·lava a anar a més, fer de la festa major de Canillo "de les més importants" del país. Això ha fet que Torres l'hagi advertit de com poden acabar aquestes festes, a la qual cosa Camp li ha respost que "no es pot generalitzar". I com que les xifres anaven sortint una i d'altra vegada Torres criticava que no s'hagi fet inversió en els darrers anys mentre que Camp defensava la gestió feta per l'equip de Josep Mandicó i, entre d'altres, reivindicava l'envelliment que s'ha fet dels pobles. Aquí, novament, l'un i l'altre han fet esment de la seva experiència personal. Sembla que a Torres no li agrada com ha quedat el carrer on viu i Camp, que és veí seu, li ha manifestat que ara fent el porta a porta no s'ha trobat a ningú "a qui no li agradi l'envelliment".

I novament les xifres, Camp li ha recordat a Torres que ells porten "cent propostes" mentre que Objectiu Comú en porta 53 al programa electoral. El candidat de Demòcrates + Independents l'apel·lava, també un altre cop, a una major ambició, mentre que Torres li responia que el seu és un programa amb "punts possibles i realitzables". En definitiva, que després de vuit anys, els electors podran escollir entre dues opcions. Més xifres.

stats