Política 13/02/2019

Zaplana, copropietari opac de pisos i fons a l'Uruguai i Andorra, segons la Guàrdia Civil

Formen part de les comissions il·legals que va rebre l'exministre del PP

Ara Andorra
2 min
Zaplana durant un registre el passat mes de maig / EFE

MadridLa Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil creu que l'expresident de la Generalitat valenciana Eduardo Zaplana és copropietari a l'ombra de diversos immobles, terrenys i fons que podrien haver estat dipositats a l'Uruguai i Andorra, segons consta en el sumari del cas Erial.

Dels moviments bancaris intervinguts, en combinació amb les vigilàncies i escoltes practicades, els investigadors infereixen que Zaplana va ser propietari encobert d'un pis al número 108 del carrer Núñez de Balboa de Madrid, recentment venut a través de la societat Costanera del Glorio. Al capdavant d'aquesta societat, la Guàrdia Civil situa a Joaquín Barceló, amic i company d'estudis de Zaplana, que a més va ocupar els càrrecs de director general de la conselleria de Turisme, responsable de formació en l'Agència Valenciana de Turisme i des del 2003 membre del consell d'administració de Terra Mítica.

Barceló, a través d'una signatura radicada a Luxemburg (Imison) va ser beneficiari, suposadament, de 6,4 milions d'euros en concepte de contraprestació pel tripijoc de les adjudicacions per a la gestió de les ITV de la Comunitat Valènciana. Els investigadors creuen que Zaplana ha anat rebent aquests últims anys "fons procedents de les presumptes comissions il·legals" –que van abonar les empreses adjudicatàries a través de pagaments a l'estranger– bé a través de lliuraments dineraris, l'última de 50.000 euros, bé a través de facturació falsa, compra de terrenys o en "espècies", és a dir, amb pisos, cotxes o un iot que hauria gaudit l'exministre. La societat luxemburguesa Imison va participar d'una altra de les societats de Barceló (MedLevante) fins al 2014, quan aquesta participació es va dividir en dues empreses uruguaianes (Misnely i Disfey). Per aquest motiu, i pel contingut de les converses intervingudes, creuen els investigadors que encara queden fons per repatriar a Espanya (uns 3,5 milions) i que podrien estar ocults a l'Uruguai o Andorra.

En el cas Erial s'investiga el presumpte cobrament de comissions derivades de les concessions d'ITV i parcs eòlics durant la gestió al capdavant del govern regional de Zaplana, que està en llibertat provisional després de més de vuit mesos a la presó.

A més de Zaplana i el que va ser el seu cap de gabinet Juan Francisco García, entre els investigats es troben Juan Cotino, Vicente Cotino, José Cotino, Washington Fernando Belhot, Francisco Pérez López, Joan Baptista Fuster, Joaquín Barceló, Mitsouko Flérida, Felisa López González i Rosa Barceló.

També estan investigats Francisco Grau, Saturnino Suanzes, Paloma Domínguez, María Teresa García, Ángel Salas i Roberto Edgar Batauche.

Els delictes que s'investiguen són suborn, prevaricació, malversació, frau en la contractació, falsedat documental, blanqueig de capitals i associació il·lícita per delinquir.

stats