Societat 09/10/2022

1.153 persones participen als programes per aprendre català del Govern

Cada cop són més les empreses que accedeixen a aquest servei, que s'organitza en grups de 15 persones en mòduls de 20 hores

ARA Andorra
2 min
El Servei de Política Lingüística. / ARXIU

Andorra la VellaDes de fa un any, el reglament d'utilització dels serveis de transport públic de passatgers d'Andorra obliga els conductors a parlar sempre en català amb els usuaris. En cas que no sigui així, xofer i empresa s'exposen a sancions. És només un exemple dels esforços del Govern per atenuar la caiguda de l'ús de la llengua oficial del país en alguns entorns, com ara el món laboral. Si bé les darreres enquestes de què es disposa, prèvies a la pandèmia, destaquen que el 52% utilitza el català per a les relacions laborals externes, és a dir, amb clients i proveïdors, el fort creixement de l'economia andorrana després de la crisi sanitària s'ha traduït en l'arribada de centenars de nous treballadors la llengua habitual dels quals no és el català, cosa que ha impactat negativament sobre l'idioma oficial del Principat.

El Govern, conscient de la necessitat d'integrar aquests treballadors, ofereix cursos gratuïts per a aquells que arriben de fora i que no coneixen l'idioma. Aquest setembre 1.153 persones s'han apuntat a alguns dels programes d'aprenentatge del departament de Política Lingüística, tant en línia com presencials, dirigits principalment a professionals dels sectors del transport, el comerç, l'hostaleria i l'administració. Cada cop són més les empreses que accedeixen a aquest servei, que s'organitza en grups de 15 persones en mòduls de 20 hores perquè els treballadors arribats de fora no catalanoparlants aprenguin els conceptes bàsics per mantenir una conversa o atendre el client en català.

Loan Poulet, expert en llengües de l'equip de 'training' de Pyrénées Andorra, explica que per a aquest trimestre "hem programat sis cursos presencials per a 90 treballadors en col·laboració amb el Govern". A aquests cal sumar-hi els 60 alumnes que participen en la formació en línia que la mateixa empresa ofereix als seus empleats no catalanoparlants. "Un esforç important atès que només a l'últim any s'han incorporat al grup més de 250 persones no residents, sent el 60% aproximadament de procedència on no es parla el català".

Poulet assenyala que, a banda d'itineraris de formació, es programen accions per potenciar el català entre l'equip. "L'any passat vam organitzar un concurs intern per a venedors i personal d'atenció al públic per fomentar-ne l'ús, amb un incentiu per als que més utilitzaven el català al seu dia a dia".

Paral·lelament a l'aprenentatge de l'idioma, la integració és un altre dels punts clau per a les empreses andorranes. Moltes tenen programes d'acollida i acompanyament. "Els assessorem en els tràmits d'immigració, en matèria d'habitatge, en el funcionament de la sanitat i la figura del metge de referència, en definitiva, en els tràmits bàsics per iniciar una vida professional a Andorra", subratlla Poulet.

stats