Societat 23/08/2022

El 91% del tabac de Canillo, afectat per les pedregades

Han estat especialment nocives les del 29 de juliol i les del 6 i 12 d'agost

ARA Andorra
2 min
Una collita de tabac. / ARXIU ANA

CanilloLes pedregades han incidit sobre la collita de tabac d'aquest any i encara no s'ha acabat el període de risc. Les parròquies afectades per la caiguda de pedra fins al moment present han estat fonamentalment Canillo i Ordino; en menor mesura Sant Julià de Lòria; i, molt puntualment, Encamp, la Massana i Escaldes-Engordany. Així, Andorra la Vella ha estat l'única parròquia sobre la qual no s'han fet declaracions. És important tenir en compte que la major part dels colliters valoren el grau d'afectació del cultiu després d'aquests sinistres meteorològics, i moltes vegades -malgrat trobar-se el tabac pedregat- no els declaren perquè no tindran una incidència final molt significativa sobre la collita.

Les pedregades ocorregudes han acompanyat sovint els episodis de pluja intensa, i han estat especialment nocives les del 29 de juliol i les del 6 i 12 d'agost. El nombre de parcel·les de tabac sobre les quals s'ha declarat un o més sinistres ha estat de 111, de les quals han estat visitades fins a la data actual 73, de forma que els resultats presentats són parcials, tal com s'havia comentat prèviament.

La declaració de pedra ha afectat, de moment, a quasi el 19% del total de la collita, si bé s'ha repartit de forma molt desigual entre les parròquies, amb el 91% del tabac de Canillo declarat com a pedregat, el 45% del d'Ordino i el 17% del de Sant Julià de Lòria pel que fa a les més afectades, valors que queden molt contrarestats en la mitja pels de les parròquies que no han sofert pràcticament danys. Aquests percentatges es modulen amb les visites tècniques que s'estan portant a terme, materialitzant-se de forma provisional en un 66%, un 26% i un quasi 8% d'afectació real respectivament. En aquest punt convé precisar que els tècnics valoren com no afectades les fulles de tabac que, malgrat presentar alguns forats ocasionats per la pedra, mantinguin la seva estructura de nervis intacta.

El greu estat d'algunes de les parcel·les de Canillo ha conduït a l'atorgament del dret de fresa. L'autorització de destrucció del cultiu aplica al 54% de la collita d'aquesta parròquia, si bé és finalment el productor el que determinarà o no la seva aplicació.

stats