Adeu a la publicitat del tabac en l'espai públic

El Govern ha aprovat l'adhesió d'Andorra al conveni marc de l'Organització Mundial de la Salut pel control d'aquest producte

Traspassar la frontera i veure una tanca publicitaria amb promoció del tabac, ben aviat ja no serà possible. Aquest dimecres el consell de ministres ha aprovat, l'adhesió d'Andorra al conveni marc de l'Organització Mundial de la Salut pel control del tabac (CMCT). Aquesta decisió afectarà de manera directa, sobretot, a la publicitat d'aquest producte en l'espai públic del país. La incorporació del Principat a aquest conveni provocarà que, de manera progressiva i sota un calendari que encara no està definit, tot element de promoció, publicitat o patrocini del tabac sigui eliminat. 

A més, el conveni també estableix mesures per reduir el tabaquisme, entre les quals es destaca el reconeixement de l'eliminació de tota forma de comerç il·lícit de productes del tabac. Es preveu garantir la traçabilitat del producte que es ven, perquè es pugui identificar que s'ha produït a Andorra. Un element que en l'actualitat ja compleix prop del 50% de les productores del país. “L'objectiu és treballar per la salut pública i continuar lluitant contra el contraban”, ha definit el ministre portaveu, Jordi Cinca. 

Pel que fa al control de venda de tabac als menors en espais de restauració a través de les màquines, Cinca ha exposat que “no hem avançat tant en mesures concretes, molt probablement hi haurà mesures en aquest sentit, però encara no les puc definir”. Queden excloses qualsevol mesura en relació a la fiscalitat i al preu del tabac, ja que Andorra actualment ja imputa una taxa pel consum de tabac, element necessari per complir amb el conveni. Tal com ha explicat el ministre, l'adhesió d'Andorra a aquest conveni respon al compromís adquirit en el marc de les negociacions de l'acord d'associació amb la Unió Europa entre el Govern i la Comissió Europea. L'entrada en vigor del conveni es farà efectiva un cop el Consell General en ratifiqui la decisió i passats tres mesos d'aquest gest el conveni serà plenament vigent.

El  CMCT es va adoptar a Ginebra el 23 de maig del 2003 i va entrar en vigor el 27 de febrer del 2005, 90 dies després d'haver estat objecte de la ratificació, l'acceptació, l'aprovació o l'adhesió de 40 Estats. En l'actualitat són 181 les Parts del Conveni (180 Estats i la UE), de les quals 168 en són Estats signataris. L'últim Estat que s'hi va adherir va ser Moçambic, el mes de juliol de l'any passat. “És una anomalia no formar-ne part”, ha sentenciat Cinca.