Adjudicades les obres de Meritxell entre la Unió i Bisbe Iglesias per un import de 8 milions

Es calcula que el preu total de l'obra serà de 3,3 milions més dels previstos i mentre l'oposició ho critica Marsol diu que pot venir motivat per la manca de personal a les empreses

Els treballs de remodelació de l'avinguda Meritxell en el tram comprès entre el carrer de la Unió i Bisbe Príncep Iglesias han estat adjudicats aquest dimecres a tres empreses per un import de vuit milions d'euros. De manera paral·lela, la corporació comunal ha decidit fer un concurs urgent per adjudicar el tram que va des de Bisbe Iglesias i el carrer de les Canals, amb la voluntat que els quatre trams puguin començar a embellir-se durant l'abril i que estiguin finalitzats el 4 d'agost. En total, es calcula que aquestes obres puguin tenir un cost de 10,9 milions, 3,3 milions més del que s'havia previst. Precisament per això, s'ha hagut d'aprovar un suplement de crèdit per aquest import. 2,27 milions s'imputaran al pressupost del 2018 i 1,1 al que ve, ja que les obres de l'avinguda tampoc no se satisfaran totes aquest any sinó que 7,32 milions van a compte del pressupost del 2018 i 3,6 del 2019. L'oposició ha votat en contra del suplement i de l'adjudicació, lamentant l'increment de cost de les obres.

D'aquesta manera, des de l'oposició la consellera de PS + I Dolors Carmona ha destacat que l'increment serà del 45% i ha afegit que veuen complicat que es puguin complir els terminis. A més, ha assenyalat que poden sortir imprevistos, amb la qual cosa consideren que l'import final encara podria ser superior. De fet, ha assenyalat, de la mateixa manera que ho ha fet el conseller de Cd'I + Liberals Jordi Minguillon, que potser les empreses han fet unes propostes de preus superiors a les previstes calculant el recàrrec que haurien d'assumir si no es compleixen els terminis. D'aquesta manera, Carmona ha lamentat una "desviació brutal" de la previsió inicial i ha criticat que falta planificació, mentre que Minguillon ha destacat que amb aquest increment es "tiraran els diners per la tossudesa" de la majoria de no voler replantejar el projecte. A més a més, els consellers de l'oposició han destacat que s'incrementarà l'endeutament i han posat fins i tot sobre la taula que es demanessin responsabilitats pel fet que els càlculs no han estat ajustats.

La cònsol major, Conxita Marsol, ha destacat que aquesta obra ha de tirar endavant ara, ja que la parròquia "necessita" que es dignifiqui la imatge d'aquest eix comercial. "No renunciarem a l'avinguda Meritxell perquè és necessària per a la parròquia", ha justificat Marsol, afegint que ells també estan sorpresos per les ofertes que han fet les empreses. Ha remarcat que  aquesta desviació respecte del previst pot venir donada pel fet que les empreses tenen manca de personal i ara volen ser "prudents" abans de fer noves contractacions i ha descartat que es demanin responsabilitats. Qüestionada sobre si les empreses podrien haver calculat dins el preu les sancions ha respost que "potser sí", tot i que ha recordat que aquestes podien ser de com a màxim 700.000 euros i el cost de l'obra s'incrementa en 3,3 milions. Marsol no ha volgut titllar d'increment el cost final de l'obra, ja que això es donaria només si ja estigués adjudicada, ha dit, i ha destacat que no creixerà l'endeutament, que es preveu que a finals d'any estigui al 110% del sostre. És més, s'ha mostrat segura que no s'hi arribarà per diferents aspectes, entre els quals uns "ingressos sobrevinguts" (entre els quals els procedents de la sentència del Superior sobre les liquidacions tributàries i sancions administratives que poden suposar 1,1 milions per a les arques comunals); que hi ha "tresoreria i perquè s'està fent una bona gestió". Per tant, creu que aquest cost addicional de les obres es pot "assumir". Ha reivindicat que l'avinguda Meritxell ha de tornar a ser un pol d'atracció comercial i també ha conclòs que un cop es facin els treballs caldrà que els propietaris s'impliquin per fer millores a algunes façanes.

Pel que fa al cost del darrer tram, Marsol ha dit que no està previst en el plec de bases, la qual cosa ha provocat la indignació del conseller de Cd'I + Liberals Víctor Pintos que li ha retret si li feia "vergonya" dir-ho. La cònsol major ha remarcat que no s'ha inclòs però que s'ha fet una estimació per poder aprovar el suplement de crèdit de 3,3 milions. De fet, 500.000 euros d'aquest suplement serien per als tres trams adjudicats i la resta, per al que queda pendent.