Agents de circulació amb càmeres integrades

Marín diu que estan treballant amb Interior la possibilitat que els urbans puguin gravar i descarta la creació d'un únic cos nacional

Els comuns, a través de la comissió interparroquial dels Serveis de Circulació, i el ministeri d'Interior, estan treballant en un projecte per tal que els agents de circulació portin càmeres integrades als seus uniformes. La idea és que comptin amb uns aparells de gravació similars als que ja duen algunes patrulles de la policia, concretament a l'armilla antibales. La presidenta de la comissió i cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, ha justificat aquesta mesura perquè els agents sovint es troben "en situacions complicades", que no són "fàcils" de gestionar. Amb aquestes imatges se'ls pot ajudar i emparar, en el cas que hagin de tractar amb ciutadans amb comportaments irresponsables o fins i tot il·legals.

Marín ha fet aquestes manifestacions en el marc de la diada dels agents de circulació, que ha tingut lloc aquest divendres al Prat del Roure d'Escaldes. Les càmeres són una de les prioritats a incorporar, així com millorar el vestuari dels agents, sobretot els que treballen a parròquies altes i han de treballar amb condicions de fred i neu. A la vegada, Marín ha assegurat que el debat sobre si els agents de circulació han de dur porres, o alguna altra arma, està tancat. Al seu parer no la necessiten ni és "competència seva anar a perseguir un lladre".

De nou, com ja ha passat de manera reiterada a les darreres diades (aquesta és la número catorze), s'ha tornat a posar sobre la taula la necessitat o no de crear un cos unificat d'agents de circulació. L'ha iniciat el cap de Govern en funcions, Toni Martí: "Continuo creient que arribarà un dia que serà una realitat", ha pronosticat. Per un tema, ha defensat, "d'utilitat" i de "lògica". Ha reconegut, però, que això és potestat dels cònsols, però "tot anirà evolucionant i caurà per sentit comú", ha considerat.

Però els cònsols sembla que no hi tenen massa interès. "No és una idea contradictòria, però és complicat", ha justificat Marín que, a més, ha recordat que ja ara, quan hi ha algun esdeveniment esportiu important, com la Copa del Món de Grandvalira o algun incident, com l'incendi dels Serradells, ja "hi ha un cop de mà" entre agents de cada parròquia. "Potser m'equivoco, però penso que, tal com està, està bé", ha sentenciat.

En l'actualitat hi ha 213 agents de circulació al país, ha informat Marín, dels quals 52 són a Escaldes-Engordany. La cònsol ha assegurat que el clima a la seva parròquia és bo. Va haver-hi un període on alguns dels urbans no estaven "massa d'acord amb l'organització del despatx", però amb l'arribada del nou director les coses s'han calmat.

La diada s'ha iniciat amb una missa a l'església de Sant Pere Màrtir, ha seguit amb una foto de família de tots els agents i ha finalitzat amb un acte en què s'ha homenatjat a alguns dels presents. La jornada s'ha conclòs amb un pica-pica.

Martí entén la candidatura del PS

D'altra banda, i preguntat per la proposta del Partit Socialdemòcrata de presentar a Pere López com a cap de Govern al debat d'investidura, Martí ha assegurat que ho entén "perfectament" i que és "legítim" tenint en compte els bons resultats que van obtenir a les eleccions. Ha recordat que no és la primera vegada que passa i que, de fet, ell ha viscut situacions similars en primera persona al llarg de la seva trajectòria política.

El que no ha volgut valorar el cap de Govern en funcions és el pacte que s'està gestant entre Demòcrates i Liberals d'Andorra per fer Xavier Espot cap de Govern. "He de ser discret", s'ha justificat. Únicament ha volgut desitjar a Espot "que sigui millor cap de Govern que ho he estat jo".