Agricultura no descarta denunciar l'amo de l'euga de Segudet amb laminitis

Un veterinari del Govern i un ferrer han visitat l'equina, i aquest dimecres li arreglaran les peülles

Si cap persona o associació denuncia l'amo de l'euga de Segudet que pateix laminitis (creixement anòmal i exagerat de les peülles), el departament d'Agricultura no descarta actuar d'ofici, això sí, per via administrativa, ja que després de fer una primera valoració a l'animal no s'ha apreciat maltractament penal. Un veterinari del Govern i un ferrer expert en tractar els peus dels cavalls han visitat aquest dilluns l'equina, però l'animal té "mal caràcter" i per poder-li guarir els peus farà falta sedar-la, el suficient perquè no es mostri agressiva però amb la quantitat justa que la mantingui dempeus. El director d'Agricultura, Landry Riba, ha explicat que dimecres a la tarda se li retallaran els cascs. De la despesa de l'operació se'n farà càrrec la propietat de l'explotació.

Fa uns dies, a través de les xarxes socials, algú va difondre les imatges de l'euga, unes fotografies on s'apreciava l'estat de les peülles, tan crescudes que li provoquen molt dolor i li impedeixen estar dempeus molta estona. Landry ha explicat que l'euga, que té una vintena d'anys, pateix una síndrome fisiològica que fa que "assimili malament la dieta i això li provoca problemes d'aplom", és a dir, la laminitis o infosura. La síndrome és crònica, i l'animal necessita atencions constants, que consisteixen en tenir més cura de l'habitual dels peus i un pinso metabòlic especial. L'euga està "massa grassa", provocat per la síndrome, i el mal estat de les peülles fa que no es mogui el suficient per perdre pes. Amb tot, Riba ha deixat clar que Agricultura mai ha rebut cap denúncia ni incidència respecte a l'euga ni l'explotació. "La negligència ha estat que s'han desatès les necessitats de l'animal", ha precisat.

No va a l'escorxador

Paral·lelament a l'alarma social, una dona ha obert una campanya a la plataforma Change.org per recollir firmes en contra del sacrifici de l'animal. El director d'Agricultura ha explicat que l'euga és "un animal de renda", o sigui, de producció, i que pot servir tant per criar pollins com per integrar-se a la cadena alimentària.

En tot cas, Riba ha aclarit que si es vol sacrificar un cavall primer s'ha d'avisar a Agricultura, i s'activa el procediment: primer es comprova que tot està en regla i l'animal compleix les condicions per al sacrifici, si és així s'activa la guia de trasllat de l'explotació a l'escorxador, i des de Salut se'n fa un seguiment fins que acaba a la carnisseria. "La propietat no ha demanat sacrificar l'euga", ha subratllat Riba, "però tampoc compleix els requisits: no és apta per al consum i no hi ha motius veterinaris que ho justifiquin". Amb tot, aquest dimecres se li farà una exploració a fons. L'euga, que té entre 20 i 21 anys, pot viure fins als 30 anys si se la cuida adequadament.

L'eutanàsia sense fins comercials només s'accepta quan l'animal pateix molt i no hi ha cap més solució, sempre que ho determini un professional de la veterinària. Sacrificar un animal sense motiu és un delicte penal.

Riba ha recordat que qualsevol persona pot denunciar administrativament a Agricultura un maltractament animal, però la denúncia no és anònima i el denunciat podrà tenir accés a la identitat de la persona que ho ha fet. Amb tot, hi ha associacions animalistes que poden tramitar la denúncia. Una altra opció és trucar la policia que, si verifica els fets, pot actuar d'ofici.