El termini perquè Aldosa Veïns revisi la documentació i presenti al·legacions contra l'ETR s'allarga fins al 20 d'abril

Els residents a la Gonarda decidiran el 23 d'abril si recorren la desestimació del recurs sobre la ubicació de l'estació de FEDA

El termini per revisar la documentació sobre l'Estació Transformadora i Repartidora (ETR) que FEDA construirà a la zona del bosc de la Gonarda s'amplia fins al 20 d'abril. La Plataforma Aldosa Veïns ha rebut aquest dimarts a la tarda la confirmació de l'allargament del termini, que d'entrada s'havia limitat del 28 de març al 6 d'abril, amb la Setmana Santa pel mig. El portaveu de la plataforma, Javier Iriarte, ha revelat que en el BOPA d'aquest dimecres s'ha de publicar el nou termini. Fins al 20 d'abril, per tant, els residents de la zona, en contra de la ubicació de l'ETR, també podran presentar al·legacions al projecte.

Iriarte ha especificat que hi ha dos vies obertes en paral·lel: l'una, la revisió de la documentació i les al·legacions; l'altra és decidir si recorre a la Justícia contra la desestimació del recurs que la Plataforma Aldosa Veïns va presentar al Govern en què rebutjava la ubicació de l'ETR. El recurs es va presentar al desembre, i la resposta, negativa, va arribar el 28 de març. Iriarte ha comentat que "tenim un mes, és a dir, fins al 28 d'abril, per decidir si ho acceptem o apel·lem a la Justícia". Diversos representants de la plataforma es reuniran el 20 d'abril amb l'advocat i el 23 d'abril tots els membres es trobaran en assemblea per acordar les mesures.

Quant a la consulta del projecte de l'ETR, disponible al comú de la Massana, Iriarte ha matisat que han tingut molt poc temps per revisar tota la documentació, i el nou termini els permetrà aprofundir-hi i que especialistes s'ho puguin mirar amb més detall. El portaveu també ha criticat que no se'ls n'hagi donat una còpia, i si volen fotocopiar tot el plec, han de pagar 226 euros. "És innecessari", ha valorat, "i no correspon al tarannà que van mostrar durant la reunió de poble". Fa uns dies, el Govern, FEDA, Nord Andorrà i el comú de la Massana es va reunir amb el veïnat de l'Aldosa per informar sobre el projecte. "Ara no sembla que hi hagi voluntat d'accés a la informació", ha afegit Iriarte. "Si el que volen és tranquil·litzar la població, ens n'haurien de facilitar una còpia".

Manca de documentació

Amb tot, durant la primera consulta que han pogut fer, el veïnat ha constatat "manca de documentació". Per exemple, "no hi consta cap control sobre l'ús de la pista forestal, ni la repercussió que tindrà el pas continuat de camions durant l'obra". Iriarte ha especificat que s'han de treure 14.000 metres cúbics de terra, el que significa uns 2.000 camions. Tampoc hi ha cap document que estableixi un seguiment de la repercussió al sòl, és a dir, si hi ha moviment de terres. El portaveu de la Plataforma Aldosa Veïns ha recordat que l'any 1993, durant les obres de desmunt al turó de l'Aldosa, hi va haver una gran esllavissada. El veïnat paga de la seva butxaca un control semestral del moviment de terres de la zona (el mur de contenció està a 15 metres d'alguns habitatges). En la reunió de poble, el Govern es va comprometre verbalment a aquests dos controls, però no consten per escrit.

La ubicació de l'ETR s'ha trobat de front amb l'oposició del veïnat de la zona, agrupat en una plataforma veïnal. Al turó de l'Aldosa hi ha una trentena d'habitatges i, en total, en un radi de 200 metres, a la Gonarda, hi ha entre 50 i 70 habitatges, per tant, entre 250 i 300 habitants.