Alerta groga amb temperatures de 36 graus a partir del dijous

Al llarg de la setmana hi haurà una massa d'aire càlid provinent del nord d'Àfrica que vindrà acompanyada d'una invasió de pols sahariana

El Servei Meteorològic d'Andorra ha anunciat, per a finals del mes de juny, una forta pujada de temperatures que superaran, en alguns casos, els 32 graus fins als 1.500 metres d'altitud. Així doncs, durant els pròxims dies els termòmetres indicaran temperatures altes que enregistraran els valors màxims el pròxim dijous, arribant fins als 36 graus. Tot i això, es preveu que de cara a divendres i dissabte se suavitzin les temperatures. Es tracta, tècnicament, d'una ratxa càlida a partir d'aquest dimecres. 

Des del Servei Meteorològic s'entrarà en vigilància meteorològica groga (primer nivell d'avís) per canícula, una situació perllongada d'entre tres i quatre dies amb temperatures altes, amb un anticicló que porta associat aire càlid provinent del nord d'Àfrica. La Unitat de Medi Atmosfèric també preveu que aquesta massa d'aire càlid vagi acompanyada d'una invasió de pols sahariana. En ser un episodi sec, sense precipitacions, l'afectació serà el deteriorament de la qualitat de l'aire en augmentar les partícules en suspensió, que a la vegada també comportarà un deteriorament de la visibilitat. 

Així, el Servei Meteorològic durà a terme el seguiment d'aquesta situació durant la setmana per valorar si la vigilància meteorològica s'ha de mantenir més enllà del dissabte. Tot i que a hores d'ara la situació és incerta, es preveu que puguin créixer les nuvolades la tarda de dissabte o el diumenge, que refrescaran l'ambient i augmentarà el confort tèrmic. 

D'altra banda, segons ha informat el servei per les xarxes socials, la primera estació meteorològica d'Andorra que ha batut rècord de calor en el mes de juny ha estat la de les Salines, a Ordino, que es troba a una alçada de 1.445 metres i que ha registrat una temperatura de 30,3 graus, mentre que el rècord estava en 30,2 registrats l'any 2001.

Des de Protecció Civil s'alerta que amb l'onada de calor augmenta el perill d'incendi. Per aquest motiu, s'ha procedit a precintar els berenadors i barbacoes de Sant Julià de Lòria fins que baixin les temperatures. A més, demanen extremar les precaucions els pròxims dies. 

Per la seva banda, el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) també ha utilitzat les xarxes socials per donar consells a la ciutadania per tal de pal·liar els efectes de l'onada de calor, tant als habitatges com al carrer. En aquest sentit, demanen tenir especial cura amb els nadons, infants i gent gran; tancar les persianes i finestres de casa on toca el sol directament; evitar sortir de casa durant les hores centrals del dia; reduir l'activitat física; evitar menjars copiosos i beure més líquids, sigui aigua o sucs de fruita encara que no es tingui set.

El Govern recomana que davant una persona que té un cop de calor, s'ha d'actuar portant-lo a un indret fresc i donant-li aigua. Els símptomes del cop de calor són la hipertèrmia (temperatura corporal per sobre de 40 graus), nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement. Si els símptomes són de caràcter greu, cal avisar al telèfon d'emergències.