Societat 16/07/2019

Andorra la Vella, parròquia cardioprotegida

Al setembre comptarà amb 23 desfibril·ladors, entre fixos i mòbils

M. F.
2 min
Els agents de circulació d'Andorra la Vella fent una demostració de com funciona l'aparell. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaAndorra la Vella comptarà a partir del mes de setembre amb un total de 23 desfibril·ladors, entre fixos i mòbils. D’aquesta manera, esdevé la primera parròquia cardioprotegida del país ja que tindrà aquests aparells en punts estratègics com per exemple els edificis comunals i a més n'hi haurà sis més de mòbils, als autobusos comunals, i un a una grua del Servei de Circulació.

Tal com ha explicat la cònsol major del comú d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, fins ara a Andorra la Vella hi havia quatre aparells i ara se n’han instal·lat dotze més de fixos. A més a més, i tal com s’ha esmentat, els nous busos comunals també en disposaran i s’ha instal·lat un altre a una grua. De manera paral·lela, el 60% del personal de la corporació i el 100% dels agents comunals han rebut formació per poder fer servir aquests desfibril·ladors. Marsol ha destacat la “gran cobertura” que s’aconsegueix amb la ubicació d’aquests aparells.

El projecte, que es du a terme de manera conjunta amb la Creu Roja Andorrana, es tracta, tal com ha esmentat el director general de CardioSafe (l’empresa subministradora), Miquel Esteve, d’una iniciativa pionera per diferents qüestions. D’una banda, perquè Andorra la Vella esdevé la primera parròquia cardioprotegida del país, “de manera integral”; en segon lloc, perquè s’ha fet l’esforç “de crear un certificat andorrà d’espai cardioprotegit” en el qual s’han establert els requisits que cal complir i, en tercer lloc, perquè la capital disposarà “dels primers desfibril·ladors que permeten no aturar el massatge mentre es fa l’anàlisi del ritme” cardíac, la qual cosa permet, tal com ha explicat Esteve, “guanyar uns minuts” per augmentar la supervivència de la víctima.

Des de la Creu Roja Andorrana, el seu director, Jordi Fernández, ha dit que espera que l’exemple d’Andorra la Vella s’expandeixi pel país. “El nostre ànim en bé de la ciutadania seria que tots els comuns volguessin i fessin l’esforç de tenir desfibril·ladors a tots els edificis comunals perquè tot el país estigués cardioportegit”, ha destacat. En aquest sentit, ha recordat que cada any a Europa es produeixen uns 300.000 infarts i que una ràpida actuació en els primers moments és fonamental per salvar vides. A banda de la formació que s’ha fet al personal comunal, Fernández ha destacat la gran seguretat d’aquestes màquines, que van guiant l’actuació que cal fer i que, a més, connecta una alarma amb els serveis d’emergència perquè també es puguin desplaçar al lloc dels fets.

stats