Andorra la Vella recupera la memòria de l'avinguda Meritxell

La corporació comunal ha recopilat diferents documents i una primera mostra es podrà veure per la Fira d'Andorra la Vella

Durant els darrers quatre anys el comú d’Andorra la Vella ha anat recuperant documents sobre l’evolució de l’ avinguda Meritxell entre els anys 1930 i el 1977, amb la voluntat de “recuperar la memòria” del que ha estat el principal eix comercial de la parròquia i del país. El treball de recopilació ha culminat en el projecte anomenat 'Memòries de construcció de l’avinguda Meritxell', que aquest dimarts a la tarda ha estat compartit amb els protagonistes d’aquesta història.

Tal com ha explicat la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, un primer tast de tots aquests documents es podrà veure a l’estand de la Fira d’Andorra la Vella, al mes d’octubre, on es mostraran vídeos en una mostra “molt interactiva”. Posterioment, a la part alta de l’avinguda Meritxell es podran veure imatges del que ha estat l’evolució d’aquesta via. Després d’aquesta temporada d’exposició al carrer, la mostra s’instal·larà de manera definitiva a les noves dependències del comú d’Andorra la Vella, “on tothom la podrà visitar”. Des de la corporació es vol fer especial incidència en les escoles, ja que creuen que la visita a l’exposició pot ser “una bona manera que vegin d’on venim i on estem”. Marsol ha recordat que l’avinguda exemplifica “la gran explosió” d’un dels motors del país, el comerç, i que paga la pena que els més joves vegin l’evolució d’aquest sector i el seu paper en la història del país.

La cònsol major ha recordat que la idea va sorgir de l’anterior corporació comunal però que han estat aquests darrers quatre anys que se li ha donat “forma”, començant, en primer lloc, per fer entrevistes als protagonistes d’aquesta història. Marsol ha explicat que la persona més jove que ha aportat informació té 60 anys i la més gran 100. En aquest procés, quatre persones han mort però el seu testimoni ha pogut ser recollit, ha dit. El projecte, però, és “viu” i des de la corporació comunal es convida a tots aquells que tinguin documents sobre l’avinguda que els aportin.