Andorra, entre els països amb menys morts per una dieta pobra

Els factors amb més incidència en les defuncions van ser l'excessiu consum de sodi juntament amb la insuficient ingestió de fruites, verdures, llegums, fruits secs i llet

Una de cada cinc morts al món –uns 11 milions de defuncions– es va associar el 2017 a una dieta pobra, el que va provocar malalties cardiovasculars, càncers i diabetis de tipus 2, ha informat aquest dimecres The Lancet. La revista mèdica divulga resultats de l'estudi 'Carga global de malaltia', que va examinar les tendències de consum segons quinze factors dietètics clau entre 1990 i 2017 en 195 països. Els autors de l'anàlisi, finançat per la fundació de Bill i Melinda Gates, adverteixen que hi ha cert marge d'error, ja que no totes les dades estaven disponibles de la mateixa manera en tots els països.

Dels 195 països analitzats, la major proporció de morts relacionades amb la dieta es va registrar a l'Uzbekistan (195), seguit de l'Afganistan (194), illes Marshall (192) i Papua Nova Guinea (192). La menor proporció d'aquest tipus de defuncions es va registrar a Israel, el primer classificat amb només 89 morts per 100.000 persones; França va ocupar la segona posició, Espanya la tercera; Japó la quarta i Andorra la cinquena. El Regne Unit va figurar en el lloc número 23, els Estats Units en el 43, l'Índia el 118 i la Xina el 140, mentre que Colòmbia se situa en el 31, seguida de Xile (35), Equador (40), Cuba (45), el Brasil (50), l'Uruguai (51) o Mèxic (57).

L'estudi conclou que els factors de la dieta amb més incidència en les defuncions van ser l'excessiu consum de sodi juntament amb la insuficient ingestió de fruites, verdures, llegums, fruits secs i llet. Tenien menor incidència, en canvi, la ingestió de begudes ensucrades, sucre, grasses i carn vermella. Els investigadors assenyalen que "les morts s'associen més amb no menjar suficients aliments saludables que amb menjar massa dels que són dolents per a la salut".