Andorra es queda temporalment sense dermatòlegs

Dels cinc professionals públics un està de vacances, una de baixa maternal, dos han cessat l'activitat per problemes familiars i la darrera no accepta primeres visites

"Hola, voldria demanar hora per al dermatòleg". "Ho sento però de moment s'han tancat les visites". Aquesta és la resposta que donen des de consultes externes del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), quan els ciutadans demanen ser visitats per un dels tres professionals en dermatologia que passen consulta a la Clínica de Verge de Meritxell: Sandra Sandín, Oliver Dirk Inhoff i Sílvia Nosas. Una resposta similar a la que donen a la consulta de les dermatòlogues Ester Zamora i Léna Marie Ronjat, totes dues convencionades a la CASS. "No podem donar visites fins com a molt d'hora el novembre, i ja es veurà".

En d'altres paraules, actualment, demanar hora a un dermatòleg públic és missió impossible. No és factible. Només es pot si s'és pacient de la doctora Zamora, ja que si no és així, "no accepta primeres visites".

Pel que fa als altres quatre professionals, la doctora Ronjat està de baixa maternal i encara no se sap quan tornarà, però no serà abans del novembre, informen. Els doctors Inhoff i Nosas, que són matrimoni, han cessat la seva activitat de manera temporal per "problemes familiars", informen des del SAAS. I pel que fa a la doctora Sandín, està de vacances i torna a finals de mes.

Toca esperar, o anar a la privada. De fet, aquest és el consell que donen des de les consultes per als qui no volen o no poden visitar-se d'aquí almenys dos mesos. És a dir, anar a Dermandtek, que cobra 55 euros la visita, de la qual el 33% (uns 8-9 euros) està subvencionada per la CASS.

Tot i aquesta important mancança de dermatòlegs, i tenint en compte que és una situació temporal, de moment el SAAS no es planteja contractar-ne de nous, han assegurat a l'ARA Andorra. Dels cinc de públics que hi ha al país, un és assalariat del SAAS i els altres estan per compte propi (tot i passar consulta a la Clínica de Meritxell).

Així mateix, el SAAS defensa que, en casos de dermatologia urgent, "l'assistència està garantida pel servei d'urgències" de l'hospital i pels professionals que hi treballen. I per a casos poc greus, alguns els pot assumir el metge de primària, també plantegen.