Anton Vidal, al llistat de morts publicat al BOE espanyol

Espanya ha fet públic un document on consten 4.427 persones difuntes a camps de concentració

El Butlletí Oficial de l'Estat espanyol (BOE) ha publicat aquest divendres un llistat amb un llistat de 4.427 espanyols morts als camps de concentració nazi. En aquest llistat hi figura també el cas d'Anton Vidal Filipó, un mort a Mauthausen que va néixer a Prats de Canillo, segons informa l'agència de notícies EFE. Un total de 1.094 de les persones que figuren en aquest llistat eren catalans, un 24,7% del nombre de morts total.

Segons ha informat el ministeri de Justícia espanyol en un comunicat, la publicació d'aquesta llista, decidida per la jutgessa encarregada del registre civil central espanyol, compleix una de les iniciatives de la llei de memòria històrica per a la reparació de les víctimes del nazisme. Els familiars i interessats tindran la possibilitat de presentar al·legacions i sol·licitar correccions en el termini d'un mes. Així seran inclosos en el registre de morts, estatus que encara no tenien. Segons el govern espanyol, es pretén així agrair i reparar als més de deu mil espanyols que van acabar deportats en camps de concentració nazis després de la Guerra Civil (1936-1939), segons EFE.

Cal recordar que una investigació dels periodistes Roser Porta i Jorge Cebrián ja havia documentat la mort de Vidal al camp de concentració de Mauthausen. De fet, ho van documentar al llibre ‘Andorrans als camps de concentració nazi’, on també van acabar detallant un llistat de dotze presoners més als camps d’extermini nazis. Vidal havia nascut el 1900 a Prats i el 1945 va perdre la vida al camp de concentració austríac.