Aroa López i Miquel Moli guanyen l'11è Dictat Nacional

Els dos joves andorrans han estat els millors entre 200 estudiants de segona ensenyança

Uns 200 alumnes de segona ensenyança han participat, aquest dissabte al matí, a la final de l'onzena edició del Dictat Nacional, que s'ha celebrat a l'Auditori Claror del Centre Cultural i de Congressos Lauredià. Els participants s'han enfrontat en dues categories: d'una banda la A, formada per estudiants de 3r de segona ensenyança de l'Escola Andorrana, 3r d'ESO del sistema espanyol i troisième de l'Escola Francesa; i d'altra banda la B, integrada per estudiants de 4t de segona ensenyança, 4t d'ESO i seconde. Tots els finalistes han hagut de reproduir uns fragments del llibre 'Vertigen', de l'escriptor andorrà Manel Gibert. L'encarregat de dictar els textos ha estat l'actor andorrà Boris Cartes.

En la categoria A, Aroa López, de l'Escola Andorrana de Santa Coloma, s'ha fet amb el primer premi, valorat amb 500 euros i un diploma; el segon premi, de 300 euros i un diploma, ha estat per a Núria Aguado, de l'Escola Andorrana d'Encamp; per últim, els 150 euros i diploma del tercer premi han recaigut en Adrià Vico, del del Lycée Comte de Foix.

Pel que fa a la categoria B, el guanyador ha estat Miquel Moli, del Lycée Comte de Foix; seguit de Patricia Rayo, de l'escola Sagrada Família, que ha quedat en segona posició, i Íngrid Monreal, de l'Escola Andorrana d'Ordino, que ha estat la tercera classificada.

Els encarregats de lliurar els premis han estat la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert; el conseller de Cultura del comú de Sant Julià de Lòria, Josep Roig, i la directora general de Cultura del Govern, Montserrat Planelles. La ministra, durant el discurs que ha fet davant els finalistes del dictat i els seus familiars, ha destacat el bon nivell de català dels estudiants del país, assegurant que "heu demostrat un bon domini escrit", així com també la rellevància del projecte, en tant que "serveix per donar prestigi a la nostra llengua", ha dit. Entre els encerts de la prova, Olga Gelabert ha remarcat que hi fossin representades totes les escoles del país i ha explicat que una de les prioritats d'aquest projecte és "potenciar les relacions entre els tres sistemes educatius a través de la nostra llengua". Per últim, Gelabert ha demanat un esforç conjunt, de Govern i Ciutadans, per "preservar i enfortir el català com a llengua de comunicació social i com a eina fonamental d'integració i d'identificació", sempre respectant la diversitat lingüística, "una de les riqueses que tenim en aquest país", ha afegit.

Tots els estudiants finalistes de l'11è Dictat Nacional s'han endut a casa un exemplar del llibre 'Vertigen', signat per l'autor. Els participants es van classificar per l'última fase en ser els millors de la primera que es va fer, on hi van participar 1.400 estudiants andorrans.