La Batllia retorna als Cierco el material comissat

Els exaccionistes majoritaris de BPA reclamen que falten uns plànols i les còpies de la documentació decomissada

La Batllia ha procedit aquest dijous al retorn dels documents i suports informàtics que es van "segrestar" en el marc dels escorcolls que el 8 de juny passat es van dur a terme, per ordre judicial, als domicilis personals i professionals dels ex-accionistes majoritaris de Banca Privada d'Andorra (BPA), segons ha informat el Grup Cierco. El Tribunal Constitucional (TC), després d'avaluar el recurs d'empara dels germans Higini i Ramon Cierco, va anul·lar les perquisicions i va ordenar el retorn de tot el material comissat sense que se'n pogués fer ús. Aquest dimecres, el BOPA ha publicat la sentència.

Els escorcolls es van acordar en el marc d'una querella interposada pels representants legals de la família de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, per una presumpta revelació de secrets bancaris. El TC va considerar que la diligència judicial que donava cobertura legal als registres domiciliaris era excessivament genèrica i això permetia dur a terme una ‘fishing expedition’, amb l'eventual possibilitat d'anar a cercar informació que res tenia a veure amb el cas enjudiciat i que, en canvi, podria entroncar amb altres causes.

La policia, seguint el mandat judicial i sota supervisió del fiscal general, es va endur des de discs durs a informació que contenien diversos suports informàtics, inclosos més de 38.000 correus electrònics. El TC ha entès que les dades contingudes en aquells suports res no tenien a veure amb la causa de suposada revelació de secrets bancaris. Entre les dades incloses en diversos llapis de memòria i altres aparells hi ha des de música a informació antiga de la Cambra de Comerç o documents relacionats amb el FC Barcelona.

Falten plànols i còpies

El traspàs dels materials requisats s'ha fet sense dificultats, tot i que no és del tot complet. Encara falta recuperar uns plànols de les instal·lacions empresarials escorcollades, i també s'hauria reclamat el suport original amb què es van guardar unes fotografies que es van captar d'un dels domicilis particulars escorcollats. També s'ha reclamat a totes les parts que han tingut accés a la causa que retornin les parts del sumari que contenen còpies d'una part dels documents comissats i que ja s'hi havien annexat.

Els recurrents manifesten la seva satisfacció amb el fet que el Tribunal Constitucional hagi reconegut "el caràcter manifestament abusiu dels registres", tal com van denunciar en les accions legals interposades.