Benazet assegura que no s’està acomiadant personal del Cedre

El ministre de Salut declara que s'està fent una transformació cap a un model d'atenció integral centrat en la persona, durant la celebració del Dia de Meritxell al centre

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat aquest divendres que no s'està "acomiadant a ningú" ni tampoc s'està reduint la plantilla orgànica del centre sociosanitari del Cedre, durant la celebració del Dia de Meritxell al servei. D'entrada, Martínez ha dit que s'està duent a terme una transformació cap a un model d' atenció integral centrat en la persona (ACP) i que això està provocant alguna reestructuració.

Aquest nou model que s'està implant pretén "respectar al màxim la dignitat de la persona i que tot sigui el més similar que a casa seva", ha declarat. A més, tal com ha explicat el ministre, aquesta model s'està fent amb l'ajut de la Fundació Matia, centre punter a Espanya amb aquest tipus d'atencions. D'altra banda, Martínez ha reconegut que darrerament el centre ha tingut problemes per cobrir les baixes d'auxiliars. "És un problema crònic del SAAS i estem fent accions per a corregir-ho", ha comentat el ministre, que, a més, assegura que s'està canviant la normativa. "La llei del SAAS és del 86 i amb la nova proposta el que pretenem és donar més autonomia a les decisions i agilitzar l'equip directiu del SAAS". Segons el titular de Salut, amb la legislació actual, per cobrir una baixa s'ha de passar uns tràmits molt enrevessats, i creu que la nova llei podrà "entrar en tràmit parlamentari a finals d'octubre".

Una altra proposta del ministre és poder fer un pacte d'Estat amb l'oposició sobre les decisions importants de Salut. Ja per acabar, Martínez ha confirmat que hi ha un projecte per construir un centre de dia més professionalitzat per a les persones amb patologies cròniques de salut mental i que volen "aprofitar l'obra, per fer una estructura més adequada com a centre de dia pels pacients d'Alzheimer", responent a les demandes de l'Associació Andorrana per la Malaltia de l'Alzheimer.

L'acte també ha tingut la presència del ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, que ha posat èmfasi amb la col·laboració que han de tenir amb el ministeri de Salut. Filloy també ha destacat el nou model d'atenció integral centrat en la persona que s'aplicarà al Cedre mitjançant una prova pilot a la tercera planta. "S'han dut a terme formacions als treballadors, familiars i col·laboradors" per poder dur a terme aquesta transformació, ha comentat. Finalment, ha afirmat que "un dels reptes d'aquesta legislatura és el desenvolupament de polítiques d'habitatge que s'adeqüin a les necessitats de la població actual".