El British College a la Comella, un "valor afegit" per al país, segons Marsol

El comú ha adjudicat l'explotació de l'alberg de la Comella al centre d'ensenyament per 15 anys enmig de les crítiques de l'oposició

El comú d'Andorra la Vella ha adjudicat l'explotació de l'alberg de la Comella al centre d'ensenyament British College Overseas per un període de 15 anys renovable per 10 més. D'aquesta manera, aquest projecte s'imposa a l'altra proposta que s'havia presentat, la d'una granja escola. La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha justificat que aquest centre aportarà un "valor afegit" al país més enllà dels beneficis econòmics que la corporació en pugui treure. I és que l'adjudicació s'ha aprovat amb els quatre vots en contra dels consellers de l'oposició, que han criticat el fet que s'adjudiqui una infraestructura pública a una empresa privada.

Marsol ha destacat que el comú espera rebre 42.600 euros per l'explotació dels espais, un pagament mensual de 3.800 euros i una altra variable que pot anar fins a un 2% de la facturació del centre. El col·legi preveu una inversió inicial d'1,8 milions d'euros i ha estat valorat de manera favorable en tots els paràmetres que s'havien de tenir en compte en aquesta adjudicació, tal com ha explicat la consellera de Promoció Turística i Comercial, Mònica Codina. Aquest centre oferirà, en un primer moment (tot sembla indicar que a partir del mes de setembre) classes a alumnes d'entre 3 i 11 anys i els diferents nivells s'aniran ampliant fins a la formació preuniversitària. De cara al 2021 preveu la construcció d'un segon edifici per fer-hi més aules.

Des de l'oposició s'ha criticat el fet que s'adjudiqui a un privat una infraestructura comunal que a més es considera que donava un servei a la parròquia. A més, tal com ha comentat el conseller de Cd'I + Liberals Jordi Minguillon es rebrà a canvi un "preu irrisori" i ha destacat que aquesta operació de la majoria és pròpia de la "dreta més rància" que dona "un bé a privats perquè facin negoci". La consellera de PS + I Dolors Carmona ha destacat que l'altre projecte hauria aportat més beneficis per a la parròquia i ha afegit que no volen una "parròquia de pantalla" en la qual no es doni resposta a les necessitats de la població. En aquest sentit, ha lamentat que s'hagi optat per una opció "elitista" i que s'hagi fet una adjudicació quan s'hauria d'haver mantingut l'alberg. De la seva banda, la seva companya de partit, Lídia Samarra, s'ha mostrat sorpresa perquè l'opció de la granja escola no s'hagués descartat en comprovar que no s'adeia a les condicions del plec de bases, ja que es preveia un allotjament i uns terrenys que no formaven part del concurs. Codina ha respost que se la va deixar continuar, ja que no quedava clar que incloure un allotjament en l'oferta era excloent. Samarra ha lamentat que es deixi els infants de la parròquia sense el lloc on es feien les colònies i la consellera de Social, Ester Vilarrubla, li ha respost que aquest any els menors podran fer-les a França. Des del PS temen que això pugui suposar un sobrecost tant per al comú com per a les famílies.