Tall indefinit de l'N-145 per al transport de mercaderies

El CDR de l'Alt Urgell acorda finalment mantenir el tall per a tot tipus de vehicles i deixar passar els turismes amb obertures puntuals cada dues hores durant la nit

El Comitè de Defensa de la República (CDR) de l'Alt Urgell ha fet una crida aquest dimecres a la tarda a mantenir el tall de l'N-145, que s'ha iniciat a primera hora del matí, de forma indefinida. Al vespre, quan ja s'hi aplegaven un miler de persones, si bé inicialment s'havia acordat deixar passar els turismes de forma permanent i impedir només el pas de les mercaderies, finalment s'ha decidit mantenir el tall per a tot tipus de vehicles durant la nit i donar pas als vehicles particulars cada dues hores. Es faran torns durant la nit per poder mantenir la mobilització.

Al llarg de la jornada ja s'han habilitat obertures puntuals de 5 minuts per deixar passar vehicles particulars. Tot i això, a les 17 hores sí que s'ha donat pas a algun vehicle de gran tonatge, i a les 20 hores s'ha donat altra vegada pas alternatiu, durant el qual ha pogut passar l'autocar del MoraBanc Andorra, que es trobava aturat a la Seu d'Urgell.

El tall de trànsit està perjudicant sobretot els treballadors transfronterers i el transport de passatgers i mercaderies d'Andorra, per la qual cosa el Govern ha manifestat la seva inquietud a l'ambaixador espanyol i ha demanat que no es perllongui. De fet, la previsió de noves nevades pot generar de nou problemes a la frontera francoandorrana, que podrien fer que el transport de mercaderies no es pogués fer per cap dels dos punts fronterers.

 

Al migdia, amb la fi de les mobilitzacions a l'àrea metropolitana de Barcelona, els CDR han activat l'anomenada 'Operació fronteres' per reforçar les mobilitzacions dels punts fronterers i bloquejar les vies d'entrada a Catalunya. Pel que fa al tall de la Seu d'Urgell, han animat la ciutadania de la Catalunya Central i l'Anoia a desplaçar-s'hi. De fet, s'han organitzat sortides des de Manresa, Solsona o Santpedor. Des del CDR Alt Urgell han agraït el suport de les poblacions i han assegurat que "cada vegada som més i ens cal tota l'ajuda possible". Al vespre, segons els organitzadors, hi havia fins a un miler de persones.

Els responsables de la mobilització han demanat a la gent que es desplacés als cinc punts "prioritaris" (Ebre, Jonquera, Puigcerdà, la Seu d'Urgell i Ponent) que portessin carregadors pels mòbils, armilla reflectant, llanterna, manta i roba d'abric, muda de recanvi, menjar i beure abundant i paper WC, entre d'altres.

D'altra banda, a causa del tall, un elevat nombre de vehicles han optat per desviar-se pel camí d'Anserall. Per aquest motiu, els Mossos d'Esquadra han habilitat un dispositiu per controlar el trànsit en aquesta via, amb una patrulla a l'accés des de la Seu d'Urgell, dos agents a meitat del recorregut per donar pas alternatiu ja que el pas és molt estret, i una altra patrulla a Anserall per descarregar el trànsit de la carretera principal.

Pel que fa a la mobilització a Puigcerdà, que també ha tallat durant tot el dia la frontera amb França, el CDR de Cerdanya ha informat que el tall resisteix i que estan preparats per "passar la nit i aguantar el que faci falta".