La CEA i la Cambra fan una crida als comerciants del Pas perquè no tanquin els comerços

El túnel d'Envalira serà gratuït a partir d'aquesta mitjanit

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, i el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, han visitat aquest dijous la sala d'actes del comú d'Encamp al Pas de la Casa per tal de posar sobre de la taula els principals neguits dels comerciants amb motiu del tancament indefinit de l'RN22. Durant la reunió, Cadena ha convidat els comerciants a crear un grup de persones que representi tots els sectors econòmics de la població encampadana i, d'aquesta manera, "connectar amb el Govern". Per tant, aquests representants es reuniran aquest dilluns al matí amb la CEA i la Cambra per tal d'acabar de consensuar les propostes que es faran arribar a l'executiu, en una reunió prevista per dilluns a les 17 hores. A més, des de les patronals s'ha insistit en la necessària continuïtat del Pas de la Casa, i és per aquest motiu que han recomanat a tots els comerciants que no tanquin aquests dies per no empitjorar la situació.

Una altra de les mesures que han proposat és la de quantificar l'impacte econòmic del tancament de la carretera, per tal de poder valorar l'abast de les pèrdues i mirar de trobar la manera de pal·liar-les. Entre els factors que caldrà tenir en compte s'inclouen el preu del lloguer dels establiments comercials, les nòmines de les treballadores i treballadors, els temes impositius, les cotitzacions a la CASS i les pòlisses de crèdit que afecten un total de 428 establiments. L'objectiu, per tant, és quantificar l'impacte econòmic del tancament i traslladar-lo al Govern per tal que es pugui donar resposta a aquesta problemàtica. A banda, el president de la CEA ha informat als assistents que s'ha posat una adreça de correu electrònic a la seva disposició perquè "ens facin les demandes sobre què és el que es vol fer".

D'altra banda, Armengol també ha posat en relleu una de les propostes que faran al Govern aquest dilluns: engegar una campanya per promocionar les vendes del Pas de la Casa adreçada als ciutadans d'Andorra, el que suposaria "un acte de germandat". A més, incentivar que la gent compri en aquest indret "és una bona idea". Tanmateix, ha recordat que s'haurà d'esperar fins al pròxim dia 13 per obtenir alguna de les conclusions que s'haurà extret de la reunió entre el Govern i les autoritats franceses, on "s'hauran fet les prospeccions geològiques i on veuran realment com està l'estabilitat del terra". A partir d'aquí, per tant, "veuran com poden començar a obrir el pas alternatiu". Tanmateix, ha fet una crida a tots els comerciants per tal d'anar tots junts en una mateixa direcció: "És molt important que facin pinya, que treballin junts i que mirin pels interessos generals de tots".

Per la seva banda, el president de l'associació de comerciants Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean-Jacques Carrié, ha dit que els comerciants estan tenint pèrdues del 100% i que aquest "és un perjudici molt greu". Amb aquest grup de persones representatiu de tot el Pas, "farem una reunió per saber exactament els problemes de tots, empleats inclosos, perquè hi ha un problema social que és molt greu" i, entre el Govern i el comú d'Encamp, "veurem com podem arreglar això i com ens poden ajudar". Segons Carrié, aquest és el tercer mes més important pel que fa a impacte econòmic per al Pas de la Casa, després del juliol i l'agost, on hi ha tres festius i "la facturació que perdem és molt gran".

El túnel d'Envalira, gratuït a partir d'aquesta mitjanit

El Govern en funcions ha decretat que el túnel d'Envalira serà gratuït a partir d'aquesta mitjanit durant les pròximes setmanes, fins que es restableixi l'accés de la carretera RN22 entre Andorra i França, per tal d'afavorir que els residents i turistes es desplacin fins al Pas de la Casa. Aquesta és la primera mesura que s'aplica per pal·liar la situació que viu aquesta població, la més afectada econòmicament per aquest tancament.

El consell de ministres en funcions s'ha reunit extraordinàriament aquesta tarda per tractar la situació del tancament de la carretera que connecta Andorra i França pel Pas de la Casa. Durant la reunió, el gabinet ministerial ha estat informat de l'evolució de les intervencions que s'estan duent a terme a la zona de l'esllavissada i han estat informant de la intensitat dels treballs que s'estan fent de manera ininterrompuda des d'aquest diumenge passat.

El cap de Govern en funcions, Toni Martí, ha informat als ministres que la cartera d'Ordenament Territorial, en aquest darrer tram de govern, l'assumirà l'actual ministre en funcions d'Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya. Per finalitzar, tant Martí, com tècnics d'Ordenament Territorial i el cònsol major d'Encamp, Jordi Torres, tenen previst traslladar-se aquest divendres a la zona de l'esllavissada per fer una visita d'obres.